Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

8 θρεπτικές τροφές που (μάλλον) δεν τρώτε

Ακόμα και αν τηρείτε όλα αυτά που διαβάζετε και πια τρέφεστε με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η γη και η θάλασσα στον άνθρωπο, σίγουρα υπάρχουν ακόμη, μερικές τροφές που δεν τρώτε.

Καθημερινά, δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών για τις τροφές που μας κάνουν καλό, για τις ομάδες λαχανικών που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο και για τις υπερτροφές που θα μας εξασφαλίσουν τα βαθιά γεράματα. Ακόμα και αν τηρείτε όλα αυτά που διαβάζετε και πια τρέφεστε με ό, τι καλύτερο έχει να προσφέρει η γη και η θάλασσα στον άνθρωπο, σίγουρα υπάρχουν ακόμη, μερικές τροφές που δεν τρώτε.
Σίγουρα κάτι σας έχει ξεφύγει, όπως μερικές λιγότερο γνωστές τροφές που δεν γνωρίζατε ότι έχουν τη δυνατότητα και σας χαρίσουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων. Από αυτές που ακολουθούν, κατά πάσα πιθανότητα δεν καταναλώνετε τις περισσότερες, αφού δεν θα τις βρείτε και τόσο εύκολα στο μπακάλικο της γειτονιάς σας.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να επισκεφτείτε εκείνο το έθνικ μαγαζάκι, τις γεύσεις του οποίου διστάζατε μέχρι χθες να δοκιμάσετε και να ανακαλύψετε τα οφέλη τροφών, εκτός από τη ντομάτα και το αβοκάντο.
Φύκια arame

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνες Β, A, C, E και K, ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, μαγνήσιο, ιώδιο.
Γιατί: Εάν έχετε φάει γιαπωνέζικο πρόσφατα, τότε το πιθανότερο είναι να το έχετε φάει το φύκι σας, αλλά μάλλον δεν έχετε φάει το καλό το φύκι. Το φύκι ποικιλίας nori, που σερβίρεται κατά κύριο λόγο στα γιαπωνέζικα εστιατόρια, είναι αρκετά θρεπτικό, αν όμως θέλετε να εντρυφήσετε και στο σπίτι στη γιαπωνέζικη κουζίνα, προτιμήστε το φύκι ποικιλίας arame, που έχει ηπιότερη γεύση και πολλά θρεπτικά στοιχεία, η δράση των οποίων ρίχνει την αυξημένη πίεση, αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς: Το φύκι arame μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με προϊόντα της ανατολής, σε μορφή αποξηραμένων φύλλων. Μπορείτε είτε να το ψιλοκόψετε και να το προσθέσετε σε σούπες και τηγανιτά ή μπορείτε να το αλέσετε σε σκόνη και να το χρησιμοποιήσετε σαν καρύκευμα.
Χυμός σταφυλιού Concord

Θρεπτικά στοιχεία: Πολυφαινόλες, βιταμίνη C.
Γιατί: Ένα ποτήρι χυμού από τα -αμερικάνικης ποικιλίας- σταφύλια concord, έχει από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και βιταμίνη C. Ο χυμός αυτός, τονώνει σημαντικά τον ανοσοποιητικό σύστημα ενώ οι πολυφαινόλες για την ακρίβεια φροντίζουν για την καλή κυκλοφορία του αίματος. Με κάθε ποτήρι χυμού από σταφύλια concord, βελτιώνετε τη λειτουργία της καρδιάς και προωθείτε τη συνολικά καλή λειτουργία του οργανισμού σας.
Πώς: Θα τον βρείτε σε εισαγόμενες συσκευασίες σε συγκεκριμένα καταστήματα. Τα σταφύλια concord ευδοκιμούν μονάχα στις λίμνες της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.
Κιμτσί (Kimchi)

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνες A, C και B, ασβέστιο, φυτικές ίνες.
Γιατί: Όσοι έχουν μια ελάχιστη επαφή με την κορεάτικη κουζίνα, θα έχουν υπόψη τους το παραδοσιακό πιάτο που περιλαμβάνει λαχανικά τουρσί και πιπεριές τσίλι. Για κάποιους το κιμτσί σκέτο είναι αρκετά ξινό, αλλά όταν συνδυαστεί με άγριο ρύζι και άλλα λαχανικά, είναι νοστιμότερο. Πρόσφατη έρευνα από πανεπιστήμιο της Νοτίου Κορέας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως, όσοι κατανάλωναν κιμτσί σε τακτική βάση, μείωσαν τα επίπεδα της χοληστερίνης κατά 21%. Τέλος, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών με λίγα λιπαρά που βοηθά επίσης στη διαδικασία της χώνευσης.
Πώς: Τα βασικά συστατικά του κιμτσί είναι το λάχανο, σάλτσα ψαριού, σκόρδο και κορεάτικο τσίλι. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας, με καυτερά καρυκεύματα, ανάλογα με τις αντοχές του ουρανίσκου σας.
Κόκκινο Γκρέιπφρουτ

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, βιταμίνη B6.
Γιατί: Η θρεπτική αξία όλων των εσπεριδοειδών, είναι γνωστή και αναγνωρισμένη. Το ότι μεγαλύτερη προσοχή λαμβάνουν τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα, δε σημαίνει ότι παραγνωρισμένες ποικιλίες όπως το κόκκινο γκρέιπφρουτ δεν προσφέρουν και αυτές σημαντικά στοιχεία στον οργανισμό. Για την ακρίβεια, έρευνες Ισραηλινών έδειξαν πως ασθενείς που κατανάλωναν ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα, παρουσίασαν σημάδια πτώσης της χοληστερίνης ενώ η κόκκινη ποικιλία, που έχει και πιο γλυκιά γεύση, ήταν περισσότερο αποτελεσματική στην πτώση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Πώς: Την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε ένα γκρέιπφρουτ, θυμηθείτε να μην πετάξετε, αλλά να καταναλώσετε το άσπρο κομμάτι μεταξύ της σάρκας και φλούδας, αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του φρούτου.
Τα πράσινα φύλλα από τα γογγύλια

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνες A, C, E, B6, και K, Κάλιο, θειαμίνη, φολικό οξύ, ψευδάργυρος, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες.
Γιατί: Τα βαθυπράσινα φύλλα των λαχανικών αυτών, μειώνουν την εμφάνιση κάθε είδους φλεγμονής και βελτιώνουν τη γενική λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Επίσης, έχουν και φολικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
Πώς: Όσον αφορά στα πράσινα φύλλα των γογγυλιών, μπορείτε είτε να τα βράσετε είτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό και να είναι αυτά η σαλάτα σας για το επόμενο γεύμα.
Αντράκλα

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνη A, C, και B6, Ω-3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο.
Γιατί: Το χόρτο που φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν, στην αυλή και ανάμεσα στις πλάκες του πεζοδρομίου, κατά κύριο λόγο είναι η αντράκλα και είναι βρώσιμο. Η αντράκλα, όχι μόνο μπορεί να φαγωθεί αλλά είναι και εξαιρετικά καλή για την υγεία σας. Είναι το φυτό με τη μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών και μια από τις λίγες τροφές που περιέχει μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στον ύπνο και έχει και αντικαρκινική δράση. Τα επίπεδα μελατονίνης πέφτουν στον οργανισμό όσο μεγαλώνουμε.
Πώς: Σε κάθε είδους σαλάτας. Η γεύση της θυμίζει λεμόνι και δροσίζει ευχάριστα το πιάτο.
Στρείδια

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνες D και B12, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο, σελήνιο.
Γιατί: Τα στρείδια είναι το κατεξοχήν αφροδισιακό φαγητό και αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ψευδαργύρου στη σύστασή τους. Το εν λόγω μέταλλο είναι σημαντικό για την παραγωγή υγιούς σπέρματος, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και της χώνεψης, διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας στα σωστά μεγέθη, ρυθμίζει το άγχος και φροντίζει για την υγεία του δέρματος.
Πώς: Γύρω στα έξι στρείδια την ημέρα, σας παρέχουν τη διπλάσια προτεινόμενη ποσότητα ψευδαργύρου. Άραγε, μια πιατέλα αναλογεί με ένα μπλε χαπάκι; Ας μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι!
Ελιές

Θρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνη E, σίδηρος, χαλκός, φυτικές ίνες.
Γιατί: Οι ελιές, που στην Ελλάδα έχουμε πολλές ποικιλίες για όλα τα γούστα, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και μάχονται ενάντια των φλεγμονών του οργανισμού. Επιπλέον, εάν είστε χορτοφάγος, οι ελιές είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου.
Πώς: Κατευθείαν από το βαζάκι χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Τις βρίσκουμε εύκολα στα ελληνικά μαγαζιά και μπακάλικα. Δε συνάδει συνεπώς με το δυσεύρετο των άνωθεν τροφών. Αλλά χρειάζεται πάντα να θυμίζουμε πόσο θρεπτικές είναι για την υγεία μας και πόσο τυχεροί είμαστε που τις έχουμε σε αφθονία.

  
click@Life