Φτιάξε μόνη σου σπιτική λαγάνα
Αυτόν τον ιδιαίτερα νόστιμο άρτο, μπορούμε να τον γευόμαστε όλο το χρόνο
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις · 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο (κίτρινο)
· ½ φλιτζάνι βιολογικό πίτουρο από σιτάρι *
· 2 κουτ. του γλυκού μαγιά στιγμής, σκόνη
· 1 ½ κουτ. του γλυκού αλάτι και επιπλέον κρυσταλλικό για πασπάλισμα – αν θέλετε
· 2-3 κουτ. του γλυκού μείγμα αλεσμένα μυρωδικά : μαχλέπι, κόκκοι κόλιανδρο και γλυκάνισο
· ½ κουτ. φρεσκοαλεσμένο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
· 3 ½ - 4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο, χωρίς χλώριο
· ελαιόλαδο και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Βάλτε σε μεγάλη διάφανη ή ημιδιάφανη γαβάθα τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το πιπέρι, αν χρησιμοποιείτε, και αναμείξτε τα καλά με σπάτουλα.
2. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε σταδιακά 3 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας με την σπάτουλα για να ενσωματωθεί το υγρό στο αλεύρι.
3. Αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα με το μίξερ του χεριού, στο οποίο έχετε προσαρμόσει τα ειδικά τσιγκέλια. Βάλτε κι άλλο νερό - όσο χρειάζεται και μόλις το μείγμα γίνει περίπου ομοιόμορφο, σταματήστε το μίξερ και αφήστε να μείνει 10 λεπτά. Δουλέψτε και πάλι τη ζύμη για 5 – 8 λεπτά με το μίξερ, προσθέτοντας 1 – 2 κουταλιές αλεύρι, αν είναι πολύ νερουλή ή λίγο νερό αν είναι σκληρή, μέχρι να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
4. Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και αδειάστε επάνω τη ζύμη, βοηθώντας με τη σπάτουλα. Καθαρίστε και σκουπίστε καλά τη γαβάθα.
Πασπαλίστε τη ζύμη και τα χέρια με αλεύρι και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα για ζύμη γυρίστε και διπλώστε τη ζύμη στη μέση πασπαλίζοντας και ξαναδιπλώνοντας, αν κολλάει πολύ.
5. Στρώνουμε μία λαδόκολλά σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης ένα μακρόστενο, οβάλ και λεπτό καρβέλι.
Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια.
Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 20′ λεπτά σε ζεστό μέρος.
6. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 200° C Κελσίου.
Ψήνουμε την λαγάνα για 30′ λεπτά ή λίγο περισσότερο άν σας αρέσει ξεροψημένη!
Ακουμπάμε την λαγάνα σε σχάρα να κρυώσει.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν βρείτε καλό βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης, χρησιμοποιήστε 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 ½ φλιτζ. αλεύρι βιολογικής ολικής άλεσης, παραλείποντας το πίτουρο.
<< Αρχική σελίδα