Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η ιδέα του βραχόκηπου

Η ιδέα του βραχόκηπου
Πως μπορεί να εφαρμοστεί η ιδέα του βραχόκηπου;
Απλά και εύκολα αρκεί να γίνει σωστή επιλογή φυτών και να πραγματοποιούνται οι καλλιεργητικές φροντίδες μετά την δημιουργία του!

Οι βραχόκηποι αποτελούνται από διάφορα φυτά και διακοσμητικούς βράχους/πέτρες. Είναι ένα σημείο "συνάντησης" χρωμάτων και υλικών που χαρίζει αισθητική στον χώρο σας.
Υπάρχουν διάφορα είδη πέτρας για βραχόκηπους που μπορείτε να αγοράσετε, όμως προτείνεται να χρησιμοποιήσετε πέτρες που θα βρείτε στην φύση σε διάφορα σημεία όπως παραλίες, λίμνες, βουνά και δασάκια.
Τα είδη βραχόκηπων είναι πολλά ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή τη τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.
Οι βραχόκηποι που προτείνονται για την χώρα μας ανήκουν στον μεσογειακό τύπο καθώς τα φυτά που επιλέγονται αναπτύσσονται σε μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες.
Για την κατασκευή αυτών χρειάζεται να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις των φυτών που επιλέχθηκαν κυρίως σε νερό, ηλιοφάνεια και τύπο εδάφους.
Έτσι ώστε για παράδειγμα αν ένα από τα φυτά χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού και υγρασίας από ένα άλλο, θα φυτευτεί σε σημείο υπερυψωμένο στον βραχόκηπο, έτσι ώστε να στραγγίζει καλύτερα το έδαφος και να δέχεται περισσότερη ηλιοφάνεια.
Πρώτα φυτεύονται τα φυτά και ύστερα τοποθετούνται οι πέτρες.
Ενδιάμεσα από τα φυτά και τις πέτρες μπορεί να διασκορπιστεί χαλικάκι για την αποφυγή ζιζανίων αλλά και για αισθητική.
Τα είδη φυτών που χρησιμοποιούνται σε βραχόκηπους είναι ποικίλα και η επιλογή τους εξαρτάται από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Κάποια από αυτά είναι:
Βραχυκόμη (Brachycome iberidifolia)
Σάλβια (Salvia grahami)
Κυδωνίαστρο οριζοντιόκλαδο (Cotoneaster horizontalis)
Πιξάρι (Buxus sempervirens)
Αστράγαλος (Astragalus angustifolius)
Ορίγανο (Origanum "Kent Beauty")
Αστέρ (Aster alpinus)
Αρμέρια (Armeria maritina)
Αγήρατο (Ageratum houstorianum)
Γυψοφίλη (Gypsophylla repens)
Καλέντουλα (Calendula officinalis)
Φεστούκα (Festuca glauca)
κ.α
Βήματα συνοπτικά για την κατασκευή βραχόκηπου
1. Επιλογή φυτών βάση παραγόντων (κλίμα, ηλιοφάνεια, έδαφος κλπ). Προφανώς αν τα φυτά που επιλέξετε είναι πολυετή θα κρατήσουν περισσότερο και δεν θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο ανακατάταξη.
2. Εύρεση ή αγορά βράχων/πετρών βραχόκηπου.
3. Καθαρισμός του εδάφους από σκουπίδια, ζιζάνια (χορταράκια) κ.α
4.Ενσωμάτωση φρέσκου χώματος και ανακάτεμα με το παλιό
5. Επιλογή σημείων φύτευσης και κατασκευή υπερυψωμένων στρωμάτων χώματος εφόσον χρειάζεται και βέβαια φύτευση των φυτών.
6. Πάτημα του χώματος γύρω γύρω από τα φυτά και τοποθέτηση χαλικιού στα ενδιάμεσα ή πέτρες και τέλος πότισμα με προσοχή.
Μετά την δημιουργία και κατασκευή ενός βραχόκηπου χρειάζεται να γίνονται κάποιες εργασίες κατά την διάρκεια του χρόνου(πότισμα, κλάδεμα και ίσως ανάλογα με το είδος των φυτών λίπανση).
Πάνω απο όλα για να έχουμε ένα κήπο όμορφο χρειάζεται φαντασία, πειραματισμός, διάθεση και εργασία!


 fytokomia.gr