Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τι θα κάνατε αν κερδίζατε το τζακποτ;

Μια φορά και έναν καιρό, κερδίσατε 8 εκατ. ευρώ (ήταν τζάκποτ η κλήρωση) στο τζόκερ, λόττο ή όπου αλλού θέλετε εσείς. Έχετε σκεφτεί τι θα κάνατε αν όντως συνέβαινε αυτό;

Λογικά δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει «Αν είχα κερδίσει εγώ αυτά τα χρήματα,
θα έκανα και αυτό και εκείνο και το άλλο». Επειδή όμως ελάχιστοι είναι αυτοί οι αξιοζήλευτοι τυχεροί, που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν και …αυτό και εκείνο και το άλλο, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε το παραμύθι και να προετοιμαστούμε για τα κέρδη.
Επειδή ή ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία λοιπόν, πριν πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, στην περίπτωση που κερδίσουμε κάποιο αμύθητο ποσό, κάποια στιγμή στο μέλλον, ας είμαστε προετοιμασμένοι. Πριν ξεκινήσετε να σπαταλάτε (έστω και στη φαντασία σας) τα 8 εκατ. ευρώ σε αυτοκίνητα, ταξίδια, σπίτια (άντε και καμία δωρεά), το έγκυρο περιοδικό Forbes μας δείχνει οικονομικές και πρακτικές κινήσεις ενός απρόσμενα μελλοντικού εκατομμυριούχου.
1ο βήμα: Incognito
Με το άκουσμα της είδησης ότι ο Α. και η Ν. (πραγματικά πρόσωπα που ελπίζω να γίνουν εκατομμυριούχοι κάποια μέρα) κέρδισαν 8 εκατ. ευρώ, οι απανταχού γνωστοί (ο υπογράφων... λόγος που προαναφέρθηκαν τα παραπάνω αρχικά) και άγνωστοι, συγγενείς και φίλοι θα τρέξουν για τα «συγχαρητήρια», έχοντας οι περισσότεροι στο …μπροστά μέρος του μυαλού τους την ιδέα του…εσωτερικού δανεισμού (και αγύριστου φυσικά, γιατί «τόσα κέρδισαν, θα χαθούν από αυτά που θα δώσουν σε μένα;»).
Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσετε την ψυχραιμία σας (πνίξτε τις κραυγές χαράς, αν αυτό είναι δυνατόν) και να μην ανακοινώσετε σε όλους ότι είστε ο υπερτυχερός. Σε αντίθετη περίπτωση…θα το πληρώσετε ακριβά.

2ο βήμα: Τρέξτε σε έναν ειδικό
Πριν πάρετε τη σύζυγο αγκαζέ (και έναν φωτογράφο) κρατώντας το τυχερό λαχείο στο χέρι και πάτε να εισπράξετε τα κέρδη σας, καλύτερα να επισκεφτείτε έναν ειδικό φοροτεχνικό και δικηγόρο. Επειδή ακόμα και ένα τέτοιο ποσό μπορεί να ξοδευτεί, όπως ακριβώς αποκτήθηκε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καλό θα είναι να βάλετε κάποιες δικλείδες προστασίας από τον εν δυνάμει υπερκαταναλωτισμό σας.
3ο βήμα: Χαβιάρι και παντεσπάνι;
Οι ειδήμονες λένε ότι για τους πρώτους 6 μήνες μετά το ευτυχές γεγονός, αποφύγετε τις δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Με απλά λόγια, μην παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, όσο και αν το θέλετε, μην αγοράσετε εκείνη την έπαυλη στο Μονακό και μην αλλάξετε το seicento σας για το τελευταίο μοντέλο της Porsche. Εξάλλου, έχετε χρόνο για αυτά.

4ο βήμα: Αποπληρωμή
Μαζέψτε σε έναν φάκελο (μεγάλο, κατά προτίμηση) τους λογαριασμούς της Εφορίας, της ΔΕΗ (με όλα τα χρωστούμενα χαράτσια), των πιστωτικών καρτών και τρέξτε στο ταμείο να ξεχρεώσετε τον «βραχνά» που σας εμπόδιζε τόσο καιρό να αναπνεύσετε. Η αίσθηση «δε χρωστάω απολύτως τίποτα» θα σας προσφέρει τη γαλήνη που τόσο καιρό είχατε ανάγκη.
5ο βήμα: Ετοιμάστε το team σας
Σε περιπτώσεις υπέρογκων ποσών, σπάνια κάποιος που δεν είχε συνηθίζει να διαχειρίζεται τόσα χρήματα, μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά και αποδοτικά. Υπάρχουν ειδικοί εξάλλου γι’ αυτό και πλέον έχετε την πολυτέλεια να τους… προσλάβετε. Ωστόσο, προσέξτε ποιοι θα είναι αυτοί που θα στελεχώσουν το «επιτελείο» σας γιατί δεν είναι εποχή για… πρίγκιπες.

6ο βήμα: Τυλίξτε μου και αυτή τη μετοχή, θα την πάρω
Η καλύτερη κίνηση είναι να βάλετε τα χρήματα σε σίγουρες, βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και να μην τις αγγίξετε καν για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια ζητήστε από τους συμβούλους σας να φτιάξουν ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με τα μισά χρήματα σε μετοχές και τα υπόλοιπα σε σταθερά εισοδήματα, κάτι σαν ομόλογα δηλαδή.
Σε καμία περίπτωση μην επενδύσετε σε κάτι που όχι μόνο δεν καταλαβαίνετε, αλλά δεν είχατε ακούσει ποτέ στη ζωή σας. Το γνωστό «πολύ καλό για να είναι αληθινό» ισχύει και στην περίπτωση των πλουσίων. Τουλάχιστον αυτά ισχυρίζονται οι ίδιοι.
7ο βήμα: Προϋπολογισμός Vs υπερκατανάλωσης
Στην πιο πιθανή περίπτωση που δεν είχατε ποτέ τόσα χρήματα, το να ξεκινήστε να ξοδεύετε και να μη μπορείτε να σταματήσετε είναι σχεδόν δεδομένο. Σύντομα, βέβαια αν συνεχίσετε θα καταλήξετε στο σημείο όπου ξεκινήσατε, δηλαδή «Αν είχα κερδίσει εγώ αυτά τα χρήματα θα έκανα και αυτό και εκείνο και το άλλο». Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να υπολογίσετε ένα λογικό ποσό, που θα μπορείτε να ξοδεύετε κάθε μήνα. Σκεφτείτε το σαν έναν πρωθυπουργικό μισθό με bonus, δεν είναι και άσχημα.

8ο βήμα: Προστασία
Όταν ένας άνθρωπος κερδίσει τόσα χρήματα, μπορεί στην κυριολεξία να τρελαθεί. Και αν δεν το κάνει αυτός, μπορεί να το κάνουν οι γύρω του και να ξεκινήσουν να διεκδικούν τα «κεκτημένα» …του. Κάπως έτσι έρχονται οι πρώην σύζυγοι και συνεργάτες που κάνουν ευφάνταστες υποθέσεις, μηνύσεις και κάθε λογής κινήσεις για να αποσπάσουν κάτι από τα κέρδη σας. Η λύση; Στρατηγικές για την προστασία περιουσιακών στοιχείων.
9ο βήμα: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
Αφού έχετε κανονίσει όλα τα παραπάνω (και μπράβο σας) έχει έρθει η στιγμή που ονειρευόσασταν. Σε αυτό το σημείο, θα υποθέσουμε ότι έχει περάσει ένα εξάμηνο, άρα μπορείτε να απολαύσετε τα κέρδη σας, όπως εσείς θέλετε. Σε καλή μεριά…ώρα να ξυπνήσετε τώρα.

  
click@Life