Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πόσο «αθώο» είναι το σουβλάκι;

Μία από τις πρώτες λέξεις, που μαθαίνει κάθε ξένος, που επισκέπτεται την χώρα μας είναι το… σουβλάκι. Απλό στη σύλληψη αλλά συνάμα περίπλοκο στο συνδυασμό διαφορετικών γεύσεων, το «εθνικό» μας φαγητό φαίνεται, πως δεν είναι και τόσο αθώο όσο φαίνεται, καθώς έρευνες απέδειξαν,
πως η θερμιδική του αξία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 700 θερμίδες!

«Δεν πεινάω πολύ, θα φάω ένα σουβλάκι», έχετε σίγουρα πει πολλές φορές, υποθέτοντας λανθασμένα, πως θα ικανοποιήσετε το στομάχι σας με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι όμως, πράγματι έτσι;
Μάλλον όχι, απαντούν οι ειδικοί καταρρίπτοντας έναν ακόμη διατροφικό μύθο, που διατηρείται αλώβητος στο πέρασμα των ετών. Και ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε, πως ένα απλό σουβλάκι (πίτα, ντομάτα, κρέας κ.α.) δεν θα πρέπει να έχει πάνω από 350 θερμίδες, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως το φαινομενικά αθώο σουβλάκι μας, έχει ακριβώς τις διπλάσιες θερμίδες…
Οι συνήθεις ύποπτοι
Όπως και να τα μετρήσουμε, οι 700 θερμίδες μας φαίνονται κάτι παραπάνω από πολλές. Όμως, αν αναλογιστούμε τα επιμέρους συστατικά και αν συνυπολογίσουμε και τα… συνοδευτικά, τότε μάλλον θα συμφωνήσουμε με τον ισχυρισμό των ειδικών.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ανάλυση. Αρχικά, η πίτα, που ενώ φαινομενικά δε διαθέτει πληθώρα θερμίδων, η επάλειψή της με λάδι, την καθιστά θερμιδική… βόμβα! Και εδώ, αρχίζουν τα όργανα. Οι επιχειρηματίες τέτοιων ταχυφαγείων, συνήθως επιλέγουν τις οικονομικότερες λύσεις για τα προϊόντα τους, προκειμένου να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Έτσι, θα ήταν αφέλεια, να πιστέψουμε, πως το λάδι που χρησιμοποιούν είναι αγνό ελαιόλαδο, με ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά και… τσουχτερή τιμή!
Αντ’ αυτού, συνήθως, χρησιμοποιούν φοινικέλαιο ή σπορέλαιο, τα οποία και αποτελούν κατώτερης ποιότητας λάδια και έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για μια σειρά ασθενειών της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λίπη.
Και προχωράμε στα ενδότερα: πέρα από την πραγματικά αθώα τομάτα ή το ψιλοκομμένο μαρούλι, που προσθέτουν πολλοί, σειρά έχει το κρέας. Αν πρόκειται για καλαμάκι ή γύρο χοιρινό, τότε οι πιθανότητες να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες λίπους είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι εστιάτορες, προκειμένου και πάλι να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, «εμπλουτίζουν» το χοιρινό κρέας με γενναίες ποσότητες λίπους, που είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνεύσουμε.
Παρόμοιες «αλχημείες» γίνονται όχι μόνο στο χοιρινό κρέας αλλά και στα σουβλάκια, που περιέχουν μπιφτέκι ή κεμπάπ, όπου ο κιμάς και πάλι είναι αμφιβόλου ποιότητας και… περιεχομένου.
Και συνεχίζουμε. Αν το σουβλάκι σας είναι παραδοσιακό «με απ’ όλα», θα περιέχει κρεμμύδι (θρεπτικό και ωφέλιμο) αλλά και τζατζίκι, όπου υπολογίστε, πως μια γενναιόδωρη κουταλιά θα σας χαρίσει περίπου 75 θερμίδες. Ας μην ξεχνάμε και τις τηγανητές πατάτες, που πολλοί προσθέτουν στο σουβλάκι τους και που έχουν και αυτές με την σειρά τους τηγανιστεί σε λάδι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμιδικό φορτίο.
Τέλος, την χαριστική βολή, φαίνεται, πως δίνουν οι διάφορες σως, που τα τελευταία χρόνια προστίθενται στα σουβλάκια ως μια ακόμη καινοτομία και οι οποίες, παρασκευάζονται κυρίως από μαγιονέζα-και φυσικά όχι light – και μουστάρδα.
Και αν θέλετε να κάνετε την πρόσθεση όλων των παραπάνω, μάθετε, πως οι «εμπλουτισμένες» εκδοχές, που έχει ένα σουβλάκι (με λαδωμένη πίτα, με απ΄ όλα ή με διάφορες σως) ξεπερνούν τις 700 θερμίδες…
Και η λύση;
Το να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε να κόψετε «μαχαίρι» τα πατροπαράδοτα σουβλάκια είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς φαίνεται, πως το εν λόγω φαγητό είναι καταγεγραμμένο στο ελληνικό DNA…
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τις θερμίδες, που προσλαμβάνετε με κάθε μπουκιά μειώνοντας έτσι το θερμιδικό «φορτίο» σχεδόν στο μισό (περίπου 350 θερμίδες). Αρχικά λοιπόν, ζητήστε να μην λαδωθεί η πίτα σας και θα γλιτώσετε μονομιάς τα κορεσμένα λιπαρά αλλά και τις θερμίδες του φοινικέλαιου ή του σπορέλαιου ενώ δεν θα στερηθείτε και πολλά πράγματα ως προς τη γεύση.
Ώρα να «κόψετε» συστατικά και από το εσωτερικό. Προτιμήστε σουβλάκι με κοτόπουλο και όχι με χοιρινό, ώστε να περιορίσετε τα λίπη και τις θερμίδες και ομοίως αποφύγετε και τις τηγανητές πατάτες. Εμπλουτίστε το σουβλάκι σας με ψιλοκομμένα λαχανικά (π.χ. λάχανο, μαρούλι, τομάτα) ενώ εξίσου υγιεινή επιλογή παραμένει και το κρεμμύδι.
Όσο για το τζατζίκι; Συνήθως, παρασκευάζεται από αγνά υλικά (γιαούρτι, αγγούρι, ελαιόλαδο, σκόρδο και άνηθο) και αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ελληνική γεύση, που συνοδεύει τόσο το κρέας όσο και άλλα τηγανητά. Αν η γεύση του σας αρέσει και δεν θέλετε να το στερηθείτε στο σουβλάκι σας, ζητήστε τουλάχιστον, να σας προσθέσουν μια μικρή και όχι μια μεγάλη κουταλιά, μειώνοντας και εκεί τις θερμίδες στο μισό.
Τέλος, αποφύγετε δια ροπάλου, τις διάφορες σως, που συνοδεύουν το σουβλάκι σας (από μαγιονέζα και μουστάρδα, από λιωμένο τυρί τσένταρ κ.λπ) και ζητήστε να σας προσθέσουν περισσότερα λαχανικά, για να μην κάνετε υποχωρήσεις στη γεύση αλλά να μειώσετε μόνο τις θερμίδες και τα λιπαρά…



ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ 
click@Life