Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Γιατί το μούσι δεν είναι μόδα, είναι άποψη

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, αυτή την εποχή είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Λάθος. Για ξαναπροσπαθήστε.

Βγάλτε εκτός λίστας τα οικονομικά προβλήματα. Για ζητήματα σχέσεων, ούτε λόγος. Αλλά όταν η
κουβέντα έρχεται στο…μούσι, επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Στην «παγκόσμια» αυτή προσπάθεια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της ανδρικής τρίχας (ναι αυτό είναι ειρωνεία), το click@Life ενσκήπτει με προβληματισμό, απορία και απαντήσεις.
Προσδεθείτε, γιατί η ιστορική και ανθρωπολογική αναδρομή στην εποχή του…μουσιού ξεκινά.
Τα χρυσά γένια εξ’ Αιγύπτου
Οι Αιγύπτιοι έραβαν στα γένια τους χρυσό νήμα και μάλιστα κρεμούσαν και ένα τύπου μέταλλο ως σύμβολο κυριαρχίας και εσάς σας πειράζουν τα μούσια που έχουν κατακλύσει τη χώρα; Αδικία.
Όταν το μούσι δείχνει τον Βορρά
Λέγεται (αλλά εγώ έχω τις αμφιβολίες μου ακόμα) ότι κάθε γενειάδα μπορεί δυνητικά να μετατραπεί σε μία υποτυπώδη πυξίδα, αν ρίξετε πάνω της μεταλλικά ρινίσματα. Στην περίπτωση που δεν είστε ναυτικός (ταξιδεύετε με χρονομηχανή από τις αρχές του περασμένου αιώνα μάλιστα) ώστε μία πυξίδα να σας είναι χρήσιμη, θα σας πρότεινα να μην το επιχειρήσετε καν.
  Μέγας Αλέξανδρος, ο «άμουσος» πολεμιστής
Ανεξάρτητα με την εμβέλεια της προσωπικότητάς του (μιλάμε για τρίχες, όχι για μάχες, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) ο Μέγας Αλέξανδρος πριν τη μάχη των Γαυγαμήλων ανάγκασε όλους τους στρατιώτες του να ξυριστούν. Δεν το έκανε ούτε από ζήλια (στην περίπτωση που σκεφτήκατε ότι ήταν λίγο σπανός), ούτε από καπρίτσιο.
Ο λόγος ήταν ότι θεωρούσε επικίνδυνα τα μούσια στη μάχη σώμα με σώμα. Ορισμένοι ατρόμητοι Μακεδόνες όμως άφησαν χαίτη, αντί γενειάδας, έτσι για να δείξουν ότι δε φοβούνται αν τους τραβήξουν από πίσω. Άλλες εποχές.

Ανδρικό Vs γυναικείο μούσι
Τα χρόνια πέρασαν και το 1997, ο Singh Shamsher του Punjab, στην Ινδία στέφθηκε ο άνθρωπος εν ζωή με τη μακρύτερη γενειάδα. 1.83 παρακαλώ. Βέβαια, η Vivian Wheeler από το Ιλινόις προσπάθησε να τον…ανταγωνιστεί αλλά το μόλις  27.9 εκατοστά μούσι της δεν ήταν ικανό να του πάρει τη δόξα. Στην περίπτωση της κυρίας Wheeler πάντως έβαλε το χέρι της και η επιστήμη, καθώς είχε γεννηθεί ερμαφρόδιτη και οι γιατροί αποφάσισαν να της αφαιρέσουν τα ανδρικά στοιχεία….μόνο που μάλλον ξέχασαν κάτι.
Μόδα, ένδειξη σοφίας ή απλά άποψη, ένα είναι σίγουρο: είτε μας αρέσει είτε όχι, το μούσι ήρθε για να μείνει.
Σόφη Ζιώγου
 

sziogou@naftemporiki.gr 
click@Life