Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη

beu-nistisimi-portokalopita
Υλικά:

  • 2 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ. γλυκού σόδα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1 κ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 3 φλ. αλεύρι
  • μισό φακελάκι baking powder
  • 1 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Υλικά για το σιρόπι:
  • 2 φλ. νερό
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας 
Εκτέλεση:
  1. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το baking powder σταδιακά.
  2. Όταν το μείγμα μας γίνει απαλή ζύμη τότε λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
  1. Βράζουμε τα υλικά για 7' περίπου. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.
Περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.