Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Το έργο της Ογκολογική​ς Μονάδας του Νοσοκομείο​υ "Σωτηρία"

Στη δυσκολότερη μάχη που δίνει στη ζωή του ο ασθενής που έχει διαγνωστεί με καρκίνο χρειάζεται σωστή επιστημονική φροντίδα από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών, εύκολη πρόσβαση στη θεραπεία και ένα περιβάλλον περίθαλψης που δεν θίγει την αξιοπρέπειά του.
Με 6.300 ασθενείς που παρακολουθούνται σε τακτική βάση  11.200 επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία της μονάδας από το 2000 έως σήμερα και τη δυνατότητα πραγματοποίησης 80-100 χημειοθεραπειών ημερησίως, η ογκολογική πτέρυγα «Λένα Αλαφούζου» στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αποτελεί μία πολύτιμη προσθήκη στο ΕΣΥ, στην προσπάθεια παροχής υψηλού επιπέδου φροντίδας στον καρκινοπαθή.
Η Ογκολογική Μονάδα ιδρύθηκε το 2000 ως ανεξάρτητη μονάδα της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Παν. Αθηνών που φιλοξενείται στο «Σωτηρία». Για την ίδρυση της μονάδας το νοσοκομείο παρεχώρησε εγκαταλελειμμένους -σχεδόν ερειπωμένους- χώρους του κτιρίου Ζ, οι οποίοι επισκευάστηκαν, ανακαινίσθηκαν και εξοπλίστηκαν με διαδοχικές δωρεές της οικογένειας Αλαφούζου, ώστε η πτέρυγα να αποκτήσει τη σημερινή της μορφή:
επεκτείνεται σε τέσσερις ορόφους και σε συνολική έκταση άνω των 1.500 τετραγωνικών μέτρων, με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, «ξενοδοχειακές» υποδομές που σέβονται τον ασθενή και άνετους χώρους που βοηθούν όχι μόνο στο κλινικό αλλά και στο ερευνητικό - εκπαιδευτικό έργο της.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη κλινική δημόσιου νοσοκομείου που έλαβε πιστοποίηση ISO 9001 (ποιότητας) για όλες τις δραστηριότητές της.
Η Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας της πτέρυγας διαθέτει δέκα θαλάμους ασθενών, 32 κλίνες και πολυθρόνες χημειοθεραπείας και έχει τη δυνατότητα χορήγησης 80-100 θεραπειών ημερησίως. Στη Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών τηρούνται όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές για την προετοιμασία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των ασθενών, ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών, να επιταχύνεται η χορήγηση των φαρμάκων και να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
Εκτός από ογκολογικό ιατρείο, η μονάδα διαθέτει «ιατρείο πόνου» και υποστηρικτικής θεραπείας, διασυνδετικό ιατρείο ψυχο-ογκολογίας, αγγειολογικό-ογκολογικό ιατρείο, δερματολογικό-ογκολογικό ιατρείο, ενδοκρινο-ογκολογικό ιατρείο και ιατρείο διατροφής μεταβολισμού.
Το ογκολογικό εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο για τη διενέργεια αιματολογικών και μοριακών εξετάσεων και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ, και το νοσοκομείο Royal Marsden, Λονδίνο, σε προγράμματα βασικής έρευνας περί «τα μονοπάτια καρκινογένεσης» του καρκίνου του πνεύμονα.
Στη μονάδα, που τελεί υπό την ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας - ογκολογίας, κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, παρακολουθούνται 6.300 ασθενείς, τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου έχουν δεχθεί 11.200 επισκέψεις ασθενών, ενώ τον τελευταίο χρόνο η μονάδα έχει προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 116 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς.
Βασική φιλοσοφία της μονάδας είναι η «πολυδύναμη προσέγγιση του ασθενούς». Οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ασθενούς λαμβάνονται όχι από ένα γιατρό αλλά από ομάδα γιατρών, ενώ ο ασθενής βρίσκει όλες τις ειδικότητες για την αντιμετώπιση της νόσου του: ογκολόγο, παθολόγο, διαβητολόγο, πνευμονολόγο, λοιμωξιολόγο, δερματολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχίατρο, διαιτολόγο κ.ά.
Επίσης, εκτελεί πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, συγγενών και ευρύτερα της κοινωνίας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με ομιλίες σε δήμους, σχολεία και έκδοση φυλλαδίων, ενώ διαχειρίζεται ιστοσελίδες (www.eoncology.eu και www.lungcancer.gr) μέσω των οποίων δέχεται ερωτήματα και υποστηρίζει τους ασθενείς.
Η μονάδα διαθέτει ξεχωριστό τμήμα κλινικών μελετών για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου με συμμετοχή σε διεθνείς μελέτες. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δομές και τον τεχνολογικό εξοπλισμό των δωρεών για να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμα κλινικής έρευνας που τρέχει στην κλινική μας», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Συρίγος. «Αξιοποιώντας το πρόσφατο νομικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την κλινική έρευνα, πρέπει να προσελκύσουμε ως τμήμα, ως νοσοκομείο και ως χώρα όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς κλινικές μελέτες», τονίζει και προσθέτει: «Η κλινική έρευνα είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και εθνική προτεραιότητα: προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό, εξασφαλίζει εργασία σε νέα, ικανά και δυναμικά στελέχη του ιατρικού κλάδου, κρατώντας τα στην πατρίδα μας και εξασφαλίζει στους ασθενείς μας υψηλού επιπέδου περίθαλψη με πρόσβαση σε νέα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνει τα Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο».
 
 
 
Πέννυ Μπουλατζά/i-diadromi.gr