Porn Addicts: Γιατί ανεβάζουμε την ερωτική μας ζωή στο internet;
Μετά τις φωτογραφίες και τις δηλώσεις στο facebook η νέα τάση θέλει κάποιους να δημοσιοποιούν τις σεξουαλικές περιπτύξεις τους στο διαδίκτυο. Ποιες είναι οι παγίδες που κρύβει μια τέτοια δραστηριότητα;
Την ώρα που κάποιες από εμάς αναζητάμε στο ίντερνετ πληροφορίες βήμα βήμα για να πλέξουμε μόνες μας ένα πουλόβερ, κάποιοι άλλοι ακολουθούν τις step by step οδηγίες για να δημιουργήσουν ένα homemade βίντεο πορνό. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει ιστοσελίδες με συμβουλές και tips για όλους όσοι θέλουν να γυρίσουν ένα επαγγελματικών προδιαγραφών φιλμ, με θέμα την ερωτική τους ζωή. Και με σκοπό ενδεχομένως κάποια στιγμή να το ανεβάσουν στο διαδίκτυο προκειμένου να το... απολαύσουν και άλλοι χρήστες του ίντερνετ.Τα πράγματα όμως σοβαρεύουν όταν διαβάζουμε ειδήσεις, όπως εκείνη του θανάτου μιας έφηβης από το Βανκούβερ του Καναδά, η οποία προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή της από το να ανεχτεί την κοροϊδία των συμμαθητών της με αφορμή μια γυμνή φωτογραφία της που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Ή άλλες περιπτώσεις μικρών κοριτσιών που επέλεξαν το θάνατο, επειδή τα πρώην αγόρια τους ανάρτησαν γυμνές φωτογραφίες τους στο Facebook ή αλλού.
Όπως όλα δείχνουν, οι εποχές που οι teenagers επιδίδονταν στο λεγόμενο sexting (δηλαδή αντάλλασσαν sms με σεξουαλικό περιεχόμενο) φαντάζουν πια εξωφρενικά αθώες. Κι αυτό γιατί μετά τη μανία του Facebook και του Twitter που ξεκλείδωσε ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της ζωής μας και το παρουσίασε με κάθε επισημότητα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες αδιάκριτα βλέμματα, το επόμενο στάδιο φαίνεται ότι είναι πολύ πιο άγριο...
Ένα βίντεο την ημέρα...
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια ολόκληρη τάση, μια τρέλα η οποία έχει κατακτήσει τον κόσμο της τεχνολογίας και φυσικά όλους όσοι έχουν μια καθημερινή και πολύ στενή σχέση με αυτή. Το λεγόμενο life-logging (λογοπαίγνιο του blogging), δηλαδή η συνήθεια να καταγράφουμε (με διάφορους τρόπους) κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, είναι η απάντηση της πραγματικής ζωής στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και στις «αρρωστημένες» ιδέες του Τζορτζ Όργουελ.
Και μη βιαστείτε να μιλήσετε για την πιο απλή μορφή καταγραφής η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες και βιντεάκια με το iPhone, ολόκληρες συνομιλίες αποθηκευμένες στη μνήμη του chat μας ή όλες τις πληροφορίες που βρίσκονται στο χρονολόγιό μας στο Facebook. Ναι, και σε αυτά μπορούμε να καταφύγουμε ορισμένες φορές για να ανασύρουμε αναμνήσεις και κομμάτια από τη ζωή μας.
Ωστόσο, για τους ακόμα πιο... εθισμένους, έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν συσκευές οι οποίες ξεπερνούν κάθε φαντασία: υπάρχει gadget που φοριέται γύρω από το λαιμό και τραβάει φωτογραφίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή γυαλιά ηλίου τα οποία έχουν ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα που καταγράφει στιγμές της ζωής μας και μάλιστα με ήχο υψηλής ποιότητας. Κάτι σαν μια σύντομη αυτοβιογραφική ταινία την οποία σκηνοθετούμε εμείς. Και τα gadgets που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε οι... Σπίλμπεργκ του εαυτού μας δεν έχουν τέλος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι χρήστες iPhone σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν στο τηλέφωνό τους την εφαρμογή 1 Second Everyday. Αυτή θα τους υπενθυμίζει καθημερινά να τραβούν στιγμιότυπα από τη ζωή τους. Στο τέλος του χρόνου το συγκεκριμένο app θα δημιουργήσει για το χρήστη ένα μονταρισμένο βιντεάκι το οποίο θα περιλαμβάνει τις πιο δυνατές στιγμές της χρονιάς που πέρασε. Προέκταση, λοιπόν, όλων των παραπάνω είναι και το αντίστοιχο life-logging της... κρεβατοκάμαρας, το οποίο αναφέραμε παραπάνω.
Μόνο που εδώ η ανάγκη μας να κρατήσουμε στο... αρχείο σημαντικές στιγμές της ζωής μας μας πάει ένα βήμα παραπέρα: τα καυτά ενσταντανέ της ερωτικής μας σχέσης δεν παραμένουν ιδιωτικά, σε ένα dvd που βρίσκεται κρυμμένο στο βάθος ενός συρταριού, αλλά ανεβαίνουν στο διαδίκτυο για κοινή κατανάλωση... Είναι αυτό άραγε ένδειξη της σεξουαλικής μας απελευθέρωσης ή δείγμα μιας ιδιόμορφης διαστροφής;
Γιατί συμβαίνει;
Αν κάποιος πατήσει στο Google τις λέξεις «homemade porn», δηλαδή «σπιτικό, ερασιτεχνικό πορνό», θα δει σχεδόν 20.000.000 αποτελέσματα με πληροφορίες και ερωτήσεις που αφορούν το πώς θα ανεβάσει κάποιος ένα πορνό βίντεο, πώς θα το πουλήσει, τι πρέπει να προσέξει. Πουθενά όμως δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν ένα ζευγάρι ή ένα άτομο να θέλει να εκθέσει σε τέτοιο βαθμό τη ζωή και την προσωπικότητά του.
Μια απλή εξήγηση ίσως είναι το γεγονός ότι το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας και διάφοροι τομείς της ζωής μας έχουν προβληθεί τόσο πολύ από αυτά, άρα τι κακό θα κάνει λίγη ακόμα έκθεση; Οι διαδικτυακοί μας φίλοι γνωρίζουν ήδη με ποιον βγαίνουμε, πού πήγαμε διακοπές το καλοκαίρι, ποιο είναι το αγαπημένο μας συγκρότημα, τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς μας προβληματισμούς. Τι θα πειράξει αν ανεβάσουμε στο διαδίκτυο και ένα ερωτικό βίντεο το οποίο γυρίσαμε με το σύντροφό μας;
Για τον Στάθη Τρυφωνόπουλο, Msc in Psychology & Health-ψυχοθεραπευτή, «οι λόγοι που ωθούν κάποιον να εκθέσει τη σεξουαλική του ζωή ποικίλλουν και δεν μπορούν να γενικευτούν. Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Πολύ καιρό πριν το διαδίκτυο και οι πορνογραφικοί δικτυακοί σύνδεσμοι γεμίσουν από ερασιτεχνικές ερωτικές ταινίες απλών ζευγαριών, υπήρξαν οι αποκαλυπτικές προσωπικές στιγμές διάσημων ανθρώπων, που στη συνείδηση των νέων είναι πιθανό να λειτουργούν και ως πρότυπα. Έτσι η έκθεση της ερωτικής συνύπαρξης για πολλούς πλέον έπαψε να είναι ταμπού και η δημοσιοποίησή της έπαψε να σοκάρει». Και ο ίδιος συνεχίζει: «Η κινηματογράφηση μιας ερωτικής επαφής μπορεί πολλές φορές να είναι μέρος του ερωτικού παιχνιδιού ανάμεσα στο ζευγάρι. Να είναι μια κοινή ερωτική φαντασίωση που στοχεύει στην απόλαυση και των δύο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική παρέκκλιση, αφού δεν έχει το στοιχείο της επαναστατικότητας ή της εμμονής».
Από την άλλη, μήπως και μόνο η σκέψη ότι κάποιος μπορεί να μας... πιάσει ακόμα και ανάμεσα στις σελίδες του διαδικτύου ίσως είναι κάτι παραπάνω από διεγερτικό; Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ίντερνετ πριν από δύο χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο A Billion Wicked Thoughts (Ένα δισεκατομμύριο πρόστυχες σκέψεις), είχε φανεί ότι οι straight άντρες προτιμούν να παρακολουθούν ερασιτεχνικό πορνό online και μάλιστα φτιάχνονται πολύ στην ιδέα να δημιουργήσουν και εκείνοι κάτι αντίστοιχο. Ίσως, λοιπόν, η όλη ιστορία με την έκθεση σεξουαλικού περιεχομένου στο ίντερνετ να είναι θέμα διέγερσης.
Όπως εξηγεί ο κ. Τρυφωνόπουλος, «η κινηματογράφηση της σεξουαλικής επαφής αλλά και η φαντασίωση της προβολής της/έκθεσής της είναι πιθανό να λειτουργεί ως το απαιτούμενο μέσο για τη σεξουαλική διέγερση χωρίς το οποίο είναι αδύνατη η ολοκληρωμένη ερωτική επαφή. Ενδέχεται μέσα από την ανάπτυξη αυτής της σεξουαλικής παρέκκλισης κυρίως ο άντρας να διεγείρεται σεξουαλικά, καταγράφοντας ένα ρόλο που του δίνει δύναμη, υπεροχή και κυριαρχία και ο οποίος μέσω της τεχνολογίας μπορεί να διαδοθεί. Εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι στις περισσότερες από τις ερασιτεχνικές ταινίες δεν υπάρχει ισότιμη σχέση, καθώς η σεξουαλική επαφή συχνά γίνεται με βίαιο τρόπο, με αδιαφορία για τη διέγερση της γυναίκας και με μόνο στόχο, όπως φαίνεται, την ευχαρίστηση του άντρα». Από την άλλη, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Σίμονς, διάσημο εξελικτικό ψυχολόγο στην Αμερική, «ίσως οι άνθρωποι να ψάχνουν για σεξουαλικό υλικό στο ίντερνετ ή να θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη... σκηνοθεσία, απλώς και μόνο από περιέργεια...».
Όταν η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη
Καλό είναι όμως να γνωρίζει κανείς ότι η τάση που έχουν κάποιοι από εμάς, και ιδίως νεαρά άτομα, να αναρτούν σέξυ φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο -με την ίδια ευκολία που θα κολλούσαν το πόστερ ενός σταρ στον τοίχο του δωματίου τους- είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του IWF (Internet Watch Foundation), ένα βρετανικό ίδρυμα που ελέγχει την ασφάλεια στο ίντερνετ, το 88% των εικόνων και των βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο (ευθύ ή υπονοούμενο) καταλήγει από τα PCs των νεαρών ανθρώπων στο ίντερνετ τις περισσότερες φορές χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν.
Τα sites που κλέβουν το συγκεκριμένο υλικό ονομάζονται «παράσιτα» και έχουν σχεδιαστεί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο: για να φιλοξενούν φωτογραφίες οι οποίες έχουν συλλεχθεί από κλεμμένα κινητά, αλλά και από χακαρισμένους λογαριασμούς του Facebook, του Twitter ή άλλων κοινωνικών δικτύων. Οι ειδικοί μάλιστα του ιδρύματος προειδοποιούν τους νέους ότι από τη στιγμή που μια φωτογραφία ή ένα βίντεο έχει ανέβει στο διαδίκτυο δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να εξαφανιστεί. Μάλιστα, αν κάποια από αυτές τις φωτογραφίες περάσει σε ένα site-παράσιτο, ακόμα και αν σβηστεί από το αρχικό site στο οποίο έχει ανέβει, δεν πρόκειται να φύγει από το διαδίκτυο... Κάποια στιγμή μάλιστα υπήρχαν και ειδικά sites στα οποία ο κάθε -κυριολεκτικά- πικραμένος ανέβαζε για εκδίκηση φωτογραφίες της πρώην που τον απάτησε ή αντίστοιχα απογοητευμένες γυναίκες δημοσιοποιούσαν φωτογραφίες και βίντεο αντρών που τους είχαν πληγώσει. Και φυσικά το συγκεκριμένο υλικό κάθε άλλο παρά αθώο ήταν...
Η γνωστή φεμινίστρια και ακτιβίστρια Ναόμι Γουλφ, σε πρόσφατο άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβει η σεξουαλική έκθεση στο διαδίκτυο για τους εφήβους, αλλά και γενικότερα για τις σύγχρονες κοινωνίες: «Πιστεύω ότι οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία και υλικό. Από την άλλη, ως γονιός και μέλος της κοινωνίας θεωρώ ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να προστατέψουμε τα παιδιά μας από συγκεκριμένες εικόνες οι οποίες πολλές φορές είναι βίαιες. Το πορνό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στους νέους».
Η ίδια μάλιστα πιστεύει ότι η προβολή της σεξουαλικής ζωής στο διαδίκτυο μέσα από εικόνες και βίντεο είναι πλέον τόσο γενικευμένη που υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε «συμπεριφοριστική νόρμα», δηλαδή κάτι απόλυτα φυσιολογικό στην κουλτούρα των νέων. Στα παραπάνω συνηγορεί και μια μεγάλη διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια και έδειξε ότι η γενιά του Millennium είναι πολύ πιο δεκτική απέναντι στην πορνογραφία σε σχέση με τις προηγούμενες, ενώ το ίδιο χαλαρή είναι και όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των προσωπικών της δεδομένων... ακόμα και της σεξουαλικής της ζωής στο διαδίκτυο.
Addicted to... porn?
Εκτός όμως από τα επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία είναι πιθανό να μας οδηγήσει η προβολή των ιδιωτικών στιγμών μας στο ίντερνετ όσον αφορά την προσωπική μας ελευθερία και την παραβίαση της προσωπικότητάς μας, η συνεχής ενασχόληση με υλικό πορνογραφικού περιεχομένου ενέχει και άλλους κινδύνους.
Σε πρόσφατη έρευνά τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ¶ντζελες (UCLA) επισήμαναν ότι άνθρωποι που καταφεύγουν στο σεξ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το καθημερινό άγχος και τα προβλήματά τους -συχνά μέσω των πορνογραφικών sites στο διαδίκτυο- είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από εθισμό στο σεξ. Και φυσικά εδώ δεν μιλάμε για περιστασιακή ενασχόληση, αλλά για άτομα που θεωρούν το σεξ αντίδοτο σε οτιδήποτε άσχημο τους συμβαίνει. Μάλιστα στη σημερινή εποχή κατά την οποία οι δυσκολίες, οικονομικές και κοινωνικές, συνεχώς διογκώνονται, η προσφυγή σε τέτοιους είδους... φάρμακα δεν πρέπει να μας κάνει καμία εντύπωση.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, ο εθισμός αυτός θεωρείται μια πραγματική ψυχική διαταραχή και εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στη λίστα των ψυχικών νοσημάτων. Σεξουαλική διέγερση; Ναρκισσιστικές τάσεις; Αναζήτηση του άγνωστου και του συναρπαστικού; Απλώς μια νέα μόδα; Όποιος και αν είναι ο λόγος που σπρώχνει κάποιους από εμάς στο life-logging ή στη δημοσιοποίηση ιδιωτικών στιγμών στο διαδίκτυο, καλό είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας θέτοντας τα σωστά όρια. Από την άλλη καλό είναι να ψάξουμε μέσα μας για να διαπιστώσουμε μήπως όλη αυτή η έκθεση προσπαθεί στην ουσία να καλύψει κάτι πιο σοβαρό.
Όπως τονίζει και ο κ. Τρυφωνόπουλος, «η χρήση των ορίων στην προσωπική μας ζωή σίγουρα διαφοροποιείται. Όμως, όσο στενά ή ευρέα κι αν είναι τα όριά μας, σκοπός τους είναι η προστασία μας και είναι επιβεβλημένα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά όμως, η αναζήτηση των άκρων, όσο γοητευτική και να είναι, φλερτάρει συνεχώς με τον κίνδυνο και συνήθως υποδηλώνει μοναξιά, αδυναμία διαχείρισης στενών σχέσεων και βαθύ υπαρξιακό πλήγμα». Το σίγουρο είναι ότι ούτε τα κενά στις ανθρώπινες σχέσεις, ούτε η μοναξιά, ούτε τα προβλήματα θα καλυφθούν ή θα λυθούν με ένα καλά μονταρισμένο ερωτικό βίντεο...
Το προφίλ των... πρωταγωνιστών
Ο Στάθης Τρυφωνόπουλος, Msc in Psychology & Health-ψυχοθεραπευτής, μας δίνει κάποια χαρακτηριστικά των ατόμων που αρέσκονται να προβάλλουν τη σεξουαλική ζωή τους στο ίντερνετ: «Συνήθως άτομα που ανεβάζουν κάποια ερωτική τους επαφή στο διαδίκτυο είναι οι ίδιοι συστηματικοί χρήστες ανάλογων διαδικτυακών τόπων. Σε αυτή την περίπτωση η μίμηση μιας ιδωμένης συμπεριφοράς μπορεί να είναι η αιτία του συγκεκριμένου φαινομένου. Ο άντρας ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές αυτών των ταινιών, οι οποίοι για πολλούς αποτελούν και φαντασιωσικά πρότυπα. Είναι ωραίοι, γυμνασμένοι, με πλούσια ερωτική εμπειρία, χωρίς ταμπού, που ελκύουν όμορφες γυναίκες, ενώ η ερωτική συνεύρεσή τους είναι απαλλαγμένη από κάθε έννοια δέσμευσης. Έτσι γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής, προσφέροντας το θέαμα και προσδοκώντας να λειτουργήσει ως ερωτικό πρότυπο».
psyhealth/fe-mail.gr
<< Αρχική σελίδα