Κοτόπολο satay της Τζακάρτα
Εξωτικά σουβλάκια, πικάντικα και λαχταριστά.
Υλικά
700 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
1,5 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille au Miel (με μέλι)
2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
1 κουτ. σούπας σόγια σος
2 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
1-2 πιπερίτσες τσίλι, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (ή 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος + 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, κοπανισμένος)
αλατοπίπερο, κατά βούληση
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη μουστάρδα, το σησαμέλαιο, τη σόγια, το χυμό λάιμ, το μέλι, το τσίλι και τα φύλλα των μυρωδικών. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μέτριες λωρίδες τις οποίες βυθίζουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεβράνη και βάζουμε στο ψυγείο ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλο για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια, περνάμε τις λωρίδες του κοτόπουλου, χωρίς να τις στραγγίξουμε, ζιγκ-ζαγκ από καλαμάκια για σουβλάκια. Αναλόγως του μεγέθους τους, κάθε καλαμάκι μπορεί να χωρέσει από 1 έως 2 λωρίδες κοτόπουλου. Βάζουμε τα σουβλάκια στη σχάρα του φούρνου και στερεώνουμε σε χαμηλότερη θέση στο φούρνο μια λαμαρίνα ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά του κρέατος. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 10 λεπτά γυρνώντας τα 1-2 φορές ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν. Ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι: αν είναι ακόμα ροζ στο εσωτερικό του, ψήνουμε για λίγα λεπτά επιπλέον, προσέχοντας όμως μην στεγνώσουν. Αλατοπιπερώνουμε κατα βούληση και σερβίρουμε ζεστά.
gastronomos.gr.on-news.gr.
Υλικά
700 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
1,5 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille au Miel (με μέλι)
2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
1 κουτ. σούπας σόγια σος
2 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
1-2 πιπερίτσες τσίλι, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (ή 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος + 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, κοπανισμένος)
αλατοπίπερο, κατά βούληση
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη μουστάρδα, το σησαμέλαιο, τη σόγια, το χυμό λάιμ, το μέλι, το τσίλι και τα φύλλα των μυρωδικών. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μέτριες λωρίδες τις οποίες βυθίζουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεβράνη και βάζουμε στο ψυγείο ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλο για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια, περνάμε τις λωρίδες του κοτόπουλου, χωρίς να τις στραγγίξουμε, ζιγκ-ζαγκ από καλαμάκια για σουβλάκια. Αναλόγως του μεγέθους τους, κάθε καλαμάκι μπορεί να χωρέσει από 1 έως 2 λωρίδες κοτόπουλου. Βάζουμε τα σουβλάκια στη σχάρα του φούρνου και στερεώνουμε σε χαμηλότερη θέση στο φούρνο μια λαμαρίνα ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά του κρέατος. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 10 λεπτά γυρνώντας τα 1-2 φορές ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν. Ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι: αν είναι ακόμα ροζ στο εσωτερικό του, ψήνουμε για λίγα λεπτά επιπλέον, προσέχοντας όμως μην στεγνώσουν. Αλατοπιπερώνουμε κατα βούληση και σερβίρουμε ζεστά.
gastronomos.gr.on-news.gr.
<< Αρχική σελίδα