Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γήρανση – Πώς οι ηλικιωμένοι θα γίνουν 20χρονοι

Το ελιξίριο της νεότητας βρήκαν ερευνητές των πανεπιστημίων Νέας Νότιας Ουαλίας και Χάρβαρντ.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, οι
επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο ένζυμο NAD (νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο), τα επίπεδα του οποίου στον οργανισμό μειώνονται με το γήρας.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χορήγησαν σε ποντίκια μια χημική ουσία, που στο σώμα τους φυσιολογικά μετατρέπεται σε NAD.
Τα ποντίκια ήταν ηλικίας δυο ετών. Τα δυο χρόνια ζωής στα ποντίκια αντιστοιχούν σε 60 χρόνια ζωής στους ανθρώπους.
Όπως προέκυψε, η ενίσχυση των επιπέδων της χημικής ουσίας NAD είχε ως αποτέλεσμα τα ποντίκια να γίνουν πιο ενεργητικά και να τονωθούν οι μύες τους.
Παράλληλα, περιορίστηκαν οι φλεγμονές στα πειραματόζωα, ενώ μειώθηκε ο βαθμός αντίστασης στην ινσουλίνη.
Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αύξηση των επιπέδων του ενζύμου NAD δεν επιβράδυνε απλά τη διαδικασία της γήρανσης αλλά κατάφερε να την αντιστρέψει.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως η θεραπεία θα μπορούσε να κάνει έναν 60χρονο να νιώσει σαν 20χρονος και ευελπιστούν πως οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.
«Μελετώ τη διαδικασία της γήρανσης σε μοριακό επίπεδο για περίπου 20 χρόνια και δεν πίστευα πως μια μέρα θα μπορούσαμε να την αντιστρέψουμε. Πίστευα πως απλά θα ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να την επιβραδύνουμε λίγο», δήλωσε ο Δρ. David Sinclair, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας.
Ο Δρ. Sinclair συντόνισε την έρευνα από τη βάση του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.
Με το πέρασμα των χρόνων, η λειτουργία των μιτοχονδρίων, των σταθμών παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, διαταράσσεται, κάτι που προκαλεί γήρανση.
Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα επικεντρώνεται η νέα θεραπεία.
«Όταν είμαστε νέοι έχουμε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας NAD και αν προσέχουμε τη διατροφή μας και γυμναζόμαστε τα επίπεδα είναι ακόμα υψηλότερα. Ωστόσο, όσο μεγάλωναν τα ποντίκια του πειράματος τα επίπεδα του NAD στον οργανισμό τους μειώνονταν κατά 50%», δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως με τη θεραπεία τα επίπεδα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ακόμα πότε θα είναι διαθέσιμο για χρήση το ελιξίριο της νεότητας και επικεντρώνονται προς τον επόμενο στόχο τους, τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
 


econews