Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Χειμωνιάτικες ασθένειες (εκτός από τη γρίπη) που πρέπει να προσέχουμε

Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, ο πονόλαιμος και ο επιχείλιος έρπης, προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το κρύο. Μπορεί το θερμόμετρο να είναι ακόμα ευνοϊκό μαζί μας αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Γρίπη, ρινίτιδα και κρυολογήματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ποιες άλλες χειμωνιάτικες ασθένειες καραδοκούν;

Κρύα χέρια
Το φαινόμενο του Raynaud είναι μια συχνή πάθηση που κάνει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να αλλάζουν  χρώμα και να γίνονται πιο ευαίσθητα στο κρύο. Τα δάχτυλα μπορεί να γίνουν πιο λευκά, μπλε ή κόκκινα και στη συνέχεια να αισθάνεστε κνησμό.
Αυτό είναι ένα σημάδι κακής κυκλοφορίας στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των ποδιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με τα συμπτώματά τους.
Μία καλή συμβουλή είναι να σταματήσετε το κάπνισμα (εάν είστε καπνιστής)  ή την καφεΐνη καθώς και τα δύο επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Φροντίστε παράλληλα να φοράτε πάντα ζεστά γάντια, κάλτσες και παπούτσια, όταν βγαίνετε στο κρύο.

Πόνος στις αρθρώσεις
Η αρθρίτιδα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή το χειμώνα, αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Μόνο τα κοινά συμπτώματα, όπως ο πόνος και η δυσκαμψία, επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι αλλαγές του καιρού προκαλούν βλάβες στις αρθρώσεις. Ωστόσο, μία λογική εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι πολλοί άνθρωποι παθαίνουν μια μικρή κατάθλιψη κατά τους χειμερινούς μήνες και αυτό μπορεί να τους κάνει να αντιμετωπίσουν τον πόνο πιο έντονα. Αλλά, η καθημερινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, ενώ ειδικά η κολύμβηση είναι ιδανική για τις αρθρώσεις.

Επιχείλιος έρπης
Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε ότι ο έρπης είναι ένδειξη άγχους. Η μόνη απάντηση σε αυτήν την περίπτωση είναι να μειώσετε τις πιθανότητες, μειώνοντας το άγχος. Ένα ζεστό, χαλαρωτικό ντους, μία βόλτα ή μία αγαπημένη ταινία μπορεί να σας αποβάλλει μέρος του καθημερινού σας στρες.
Χειμερινό άσθμα
Ο κρύος αέρας μπορεί να ενεργοποιήσει τα συμπτώματα του άσθματος, όπως ο συριγμός και η δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά το χειμώνα. Για να προστατευθείτε φροντίστε να μείνετε μέσα στο σπίτι όταν έχει πολύ κρύο. Εάν ωστόσο δε μπορείτε να το κάνετε αυτό, φορέστε ένα μαντίλι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας και να είστε ιδιαίτερα συνεπείς και προσεκτικοί με τη λήψη των φαρμάκων σας.

Ξηροδερμία
Το ξηρό δέρμα είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου η υγρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Μία ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά την άποψη που υπάρχει ότι η  ενυδατική λοσιόν και οι κρέμες δεν απορροφώνται από το δέρμα.
Αντίθετα, λειτουργούν ως μονωτικό που σταματά την εξάτμιση της φυσικής υγρασίας της επιδερμίδας. Μία καλή τακτική είναι να κάνετε ζεστό και όχι καυτό ντους, γιατί το νερό που είναι πάρα πολύ καυτό, προκαλεί ξηρότητα του δέρματος και φαγούρα.

Έμφραγμα
Τα εμφράγματα είναι πιο συχνά το χειμώνα και αυτό οφείλεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης που ασκείται στην καρδιά λόγω του κρύου. Η καρδιά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος χρειάζεται να κοπιάσει πιο σκληρά. Φροντίστε να διατηρείτε μία μέση θερμοκρασία στο σπίτι σας, χωρίς  απότομες εναλλαγές από έναν κρύο σε έναν ζεστό χώρο και όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό περιβάλλον μεριμνήστε ώστε να είστε ντυμένοι με ζεστά ρούχα.

Πονόλαιμος
Ο πονόλαιμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα και σχεδόν πάντα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας, όπως η μετάβαση από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το λαιμό.

Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο είναι μία καλή τακτική για να προφυλαχτείτε. Δε θα θεραπεύσει τη μόλυνση, αλλά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και λειτουργεί κατευναστικά.

Clickatlife.gr