Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Η ενεργειακή φτώχεια σκοτώνει ανθρώπους και το περιβάλλον

Περιστατικά με ανθρώπους που έχαναν τη ζωή τους δηλητηριασμένοι από μαγκάλια που άναβαν σε κλειστούς χώρους για να ζεσταθούν σε κλειστούς χώρους πάντα συνέβαιναν.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τη χώρα μας
και όχι μόνο, ολοένα και περισσότερες τραγικές ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μαρτυρώντας το απύθμενο βάθος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που λαμβάνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις.
Τον περασμένο Μάρτιο η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την ιστορία των νεαρών φοιτητών που βρήκαν τραγικό θάνατο από μαγκάλι στη συνοικία Φιλιππούπολη της Λάρισας.
Προχθές μια 13χρονη μαθήτρια είχε την ίδια μοίρα. Δηλητηριάστηκε από το μαγκάλι που άναψε η μητέρα της για να ζεσταθούν καθώς η ΔΕΗ είχε διακόψει την ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους.
Σήμερα τα ξημερώματα μια οικογένεια κινδύνευσε να καεί από φωτιά, που προκλήθηκε τα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε μονοκατοικία στην οδό Ψυχάρη, στο Κορδελιό της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στο σπίτι διέμεναν ηλικιωμένο ζευγάρι μαζί με τον γιο τους και το ανήλικο εγγονάκι τους. Όλοι τους μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.
Όπως έγινε γνωστό, οι ένοικοι είχαν βγει μόνοι τους από το σπίτι, όταν αντιλήφθηκαν τη φωτιά και δεν χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το σπίτι δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό που ερευνάται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από κεριά. Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν βρέθηκε κάποιο θερμαντικό σώμα.
Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε ζημιές στη μονοκατοικία, ερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.
Αιθαλομίχλη
Εκτός από τα άμεσα θύματα της ενεργειακής φτώχειας, οι επιπτώσεις της ανέχειας στην κοινωνία και το περιβάλλον είναι τραγικές.
Κατά τον περυσινό χειμώνα η χώρα κρύφτηκε κάτω από ένα πέπλο αιθαλομίχλης με την ατμόσφαιρα στα μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας να είναι αφόρητη.
Φέτος το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να βάλει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση δίνοντας κίνητρα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να καταναλώνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση αντί να ρίχνουν σε ξυλόσομπες και τζάκια ό,τι καίγεται.
—Δάση και πάρκα
Η ενεργειακή φτώχεια έχει και ένα ακόμα: τα δάση.
Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξάνει τους ρυθμούς αποδάσωσης, καθώς η παράνομη υλοτομία ανθεί εκεί όπου οι άνθρωποι δεν δύνανται να διαθέσουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό.
Τεράστιες χέρσες εκτάσεις και γυμνά βουνά στην Ελλάδα και την Τουρκία δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που θα επικρατήσει και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, η χρήση του ξύλου για θέρμανση υποκαθιστά τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και στα αστικά κέντρα.
Η κατανάλωση ξυλείας στα Βαλκάνια και μάλιστα παράνομης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Οι λαθροϋλοτόμοι κάνουν θραύση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Κρήτη, η βόρεια και δυτική Πελοπόννησος και η Μακεδονία.
Το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να εφαρμόσει μέτρα καταπολέμησης της εγχώριας, αλλά και της εισαγόμενης λαθροϋλοτομίας, η οποία πλέον αντιμετωπίζεται ως πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα από την ελληνική δικαιοσύνη.
—Λαθροϋλοτομία στις πόλεις
Τον προηγούμενο χειμώνα οι λαθροϋλοτόμοι στράφηκαν ακόμα και στα πάρκα εντός της Αθήνας καταστρέφοντας τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε παράνομη κοπή δέντρων στον Υμηττό, στην Πάρνηθα αλλά και σε αστικές περιοχές όπως το πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια και ο Διομήδειος Βοτανικό Κήπος στην Ιερά Οδό.
Θύμα λαθροϋλοτόμων έπεσε ακόμα και η μυθική ελιά του φιλοσόφου Πλάτωνα στην Ιερά Οδό.



econews