Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΧΥΤΑ Φυλής οικολογικό πάρκο με βάση το success story του Τελ Αβίβ


Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης αποβλήτων του Τελ Αβίβ για την παρουσίαση ενός πετυχημένου έργου αποκατάστασης της παλαιάς χωματερής του Τελ Αβίβ και δημιουργίας ενός υποδειγματικού οικολογικού πάρκου.

Το οικολογικό πάρκο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Τελ Αβίβ και το επισκέπτονται πάνω από 120.000 άτομα κάθε χρόνο ενώ αποτελεί σήμερα ένα σύμβολο – στολίδι της πόλης.
Στη συνάντηση που έγινε με το Δήμαρχο Φυλής και Έλληνες μελετητές, οι εκπρόσωποι του Φορέα διαχείρισης μετέφεραν την τεχνογνωσία τους, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του ΧΥΤΑ Φυλής, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος της πόλης του Τελ Αβίβ και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης , κ. Ντόρον Σαπίρ ” Ξεκίνησε ως ιδέα το 2000, είχαμε διάσπαρτες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο να τις συγκεντρώσουμε μαζί προκειμένου να είναι αποδοτικότερη η διαχείριση γιατί πιστεύουμε στο συνδυασμό των λύσεων ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα”
Ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Δημήτρης Μπουραΐμης, επεσήμανε “Από χτες έπρεπε να έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν καταλάβει ότι η περιοχή πρέπει να μπει σε διαδικασία αποκατάστασης”.
Ο Πρόεδρος της τεχνικής και επιστημονικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΠΕΜ ΑΕ, κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, σχολιάζοντας τη σημαντικότητα της αποκατάστασης για την περιοχή ανέφερε: “Είναι σαφές ότι στις σημερινές συνθήκες στη χώρα μας, οποιαδήποτε έργο τέτοιας κλίμακας είναι δύσκολο και ακριβό. Θα έλεγα όμως ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την κουβέντα σκεπτόμενοι ότι σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων με κέντρο το χώρος ταφής της Φυλής ζούνε περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Επομένως όσο και αν είναι ακριβό, είναι απολύτως αναγκαία μία παρέμβαση, η οποία θα αναβαθμίσει δραστικά την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων.


 econews