Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τι περιμένουμε στην παγκόσμια γαστρονομία το 2014;

Ποιες είναι οι τάσεις στην παγκόσμια γαστρονομία που περιμένουμε τη νέα χρονιά για να είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε κάποια από αυτές και στη χώρα μας;
Οι γαστρονομικές εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς και τα δεδομένα στις κουζίνες του
κόσμου αλλάζουν ραγδαία. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας που ίσως να μην «παίζει» δυνατά στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά ακολουθεί τις εξελίξεις και σε πείσμα των καιρών, ασχολείται πολύ με τη μαγειρική. Τι μας επιφυλάσσει όμως, η νέα χρονιά στο φαγητό;
Επιστροφή στην αθωότητα των παιδικών χρόνων
Έχουμε ανάγκη να ξανανιώσουμε την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων και ένας καλός τρόπος είναι να ξαναδοκιμάσουμε γεύσεις που αγαπήσαμε ως παιδιά (όσο παχυντικές κι αν είναι). Έτσι λοιπόν, στην Αμερική επανέρχεται το ψωμί με  φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, ενώ στη χώρα μας γιατί να μην επιστρέψει η μερέντα, η γρανίτα και το υποβρύχιο (μια υπέροχη εκδοχή του με ροδόνερο δοκιμάσαμε πρόσφατα μάλιστα στο Botrini’s). Τόπος στα υβρίδια
Το 2013 τα λεγόμενα cronuts έκαναν θραύση στο εξωτερικό. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ντόνατ και κρουασάν, τραγανό και αφράτο μαζί. Το 2014 λέγεται ότι πολλοί chefs-τρελοί επιστήμονες θα πειραματιστούν με νέες γεύσεις και συνδυασμούς για να φτιάξουν μερικά υβρίδια όπως είναι τα burgers με noodles που έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται, brioche με σουφλέ ή επιδόρπια με βάση την pizza.
Cupcakes τέλος! Καλώς ήρθες παγωτό-σάντουιτς
Η μόδα των cupcakes και των ντόνατς δείχνει να σβήνει σιγά σιγά στο εξωτερικό, ενώ τη θέση τους φαίνεται να παίρνουν τα παγωτά-σάντουιτς, που κερδίζουν έδαφος και μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολλές πρωτότυπες εκδοχές. Όχι πια τσιπς πατάτας…
Τα γνωστά κι αγαπημένα μας τσιπς πατάτας είναι λαχταριστά και τα αγαπάμε, αλλά η παγκόσμια γαστρονομία δείχνει να τα αντικαθιστά σταδιακά με άλλου είδους τσιπς, από τραγανές πετσούλες πατάτας, γλυκοπατάτα, αρωματισμένο ψωμάκι, ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια κτλ.
Εναλλακτικές πηγές λαδιού
Αν και στη χώρα μας το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο συστατικό της κουζίνας μας, οι chefs του εξωτερικού αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές μορφές λαδιού, όπως είναι το λάδι από αβοκάντο, από φιστίκια ή από σουσάμι, που είναι πολύ θρεπτικά και νόστιμα για το μαγείρεμα. Κάποιοι μάλιστα, σκοπεύουν να δοκιμάσουν και μίξεις διαφορετικών λαδιών. Ο παλιός είναι αλλιώς…
Η παράδοση επιστρέφει στην καθημερινότητά μας και η μαμαδίστικη κουζίνα κερδίζει έδαφος παγκοσμίως (στην Ελλάδα έχουμε κι ένα λόγο παραπάνω). Οτιδήποτε λοιπόν, παλιομοδίτικο, όπως το να φτιάχνουμε πίκλες, να ζυμώνουμε το δικό μας ψωμί και να φτιάχνουμε σπιτική μαρμελάδα αρχίζει να γίνεται μόδα…
Ο πάγος αλλάζει μορφή
Τα παγάκια που βάζαμε μέχρι τώρα στα ποτά μας, αλλάζουν μορφή και εμπλουτίζονται με αρώματα και βότανα. Έτσι το ποτό αποκτά περισσότερη γεύση και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Πρόσφατα δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό κοκτέιλ στο Κώνειο στο Χαλάνδρι με κίτρινη κολοκύθα και μια στήλη πάγου με ρόδι και θυμάρι που έλιωνε αργά μέσα στο ποτό. Χορτοφαγική επιδρομή
Τα χορτοφαγικά πιάτα θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη χρονιά και τα μαγειρεμένα λαχανικά θα κερδίσουν πολλούς πόντους. Αυτό δεν είναι όμως καθόλου κακό, μιας και οι πρώτες ύλες θα είναι φρέσκιες και υγιεινές, αλλά και πολύ θρεπτικές.
Νέες μορφές γάλακτος
Το αγελαδινό γάλα στη ζαχαροπλαστική τείνει να αντικατασταθεί από άλλες μορφές του, όπως είναι το γάλα από αμύγδαλο, που είναι νόστιμο και δίνει υπέροχη γεύση στα γλυκά.

 
Βάλια Κανελλοπούλου
vkanel@clickatlife.gr