Έλεγχος της χοληστερίνης χωρίς φάρμακα
Πέρα
από το 5% του πληθυσμού που παρουσιάζει υψηλές τιμές χοληστερίνης,
εξαιτίας γονιδιακών παραγόντων, οι υπόλοιποι μπορούμε να τη «ρίξουμε» με
εναλλακτικούς τρόπους.
Υψηλή χοληστερίνη συνεπάγεται και ταλαιπωρημένη καρδιά. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι όλοι
μας -από την
ηλικία ήδη των 20 ετών- πρέπει να γνωρίζουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης
μας. Ωστόσο, πέρα από το 5% του πληθυσμού που παρουσιάζει υψηλές τιμές
εξαιτίας γονιδιακών παραγόντων, οι υπόλοιποι μπορούμε να τη «ρίξουμε» με
εναλλακτικούς τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε φάρμακα. Τρεις
ειδικοί μάς εξηγούν τους τρόπους.Υψηλή χοληστερίνη συνεπάγεται και ταλαιπωρημένη καρδιά. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι όλοι
Ο διαιτολόγος
Η αυξημένη συγκέντρωση λίπους -κυρίως στην κοιλιά- αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα, επομένως το πρώτο μας μέλημα είναι το να αποκτήσουμε υγιές βάρος. Παράλληλα, θα χρειαστεί να μειώσουμε τα κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσουμε τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Περιορίζουμε, λοιπόν, την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (π.χ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) σε λίγες φορές τον μήνα και προτιμάμε το κοτόπουλο. Επίσης, τρώμε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (ακόμα και κατεψυγμένο) και αντικαθιστούμε τα κίτρινα τυριά και τη φέτα με άπαχο ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, τυρί τύπου κότατζ ή με τυριά χαμηλών λιπαρών. Αντίστοιχα και στο γάλα και το γιαούρτι προτιμάμε ημιάπαχα προϊόντα (1-2% λιπαρών). Σημαντική είναι και η αύξηση των φυτικών ινών και των φυσικών αντιοξειδωτικών. Συνοδεύουμε, λοιπόν, κάθε μας γεύμα με μια μεγάλη σαλάτα, τρώμε 2-3 φρούτα καθημερινά, αντικαθιστούμε τα «άσπρα τρόφιμα» με ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, και 2 φορές την εβδομάδα βάζουμε τα όσπρια στο τραπέζι μας. Ιδανικό σνακ στη μάχη κατά της χοληστερίνης είναι μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης, ενώ καλό είναι να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο.
Η βοτανοθεραπεύτρια
Σύμφωνα με πλήθος μελετών, το τσάι, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, θεωρείται ότι μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, που συνδέεται με την εκδήλωση εμφράγματος. Μάλιστα, το τσάι Pu-erh ή Pu’er από την Κίνα είναι γνωστό για την ιδιότητά του να ρίχνει τη χοληστερίνη και να διαλύει το λίπος που συσσωρεύεται στα αγγεία. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει συγκεκριμένους μηχανισμούς μέσω των οποίων χημικές ουσίες του τσαγιού Pu’er -μεταξύ άλλων οι κατεχίνες, η καφεΐνη και η θειαμίνη- αναστέλλουν τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης (εργαστηριακά). Για να το φτιάξουμε, ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το τσάι σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10΄και σουρώνουμε το μείγμα. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
Η ομοιοπαθητικός
Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική, η αυξημένη χοληστερίνη είναι απόρροια μιας ανισορροπίας του μεταβολισμού στον οργανισμό και στόχος της ομοιοπαθητικής είναι η θεραπεία της αιτίας, που εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Τα πιο χαρακτηριστικά ομοιοπαθητικά προφίλ -όσον αφορά το θέμα της χοληστερίνης- είναι:
Ο τύπος Calcarea carbonica
Πρόκειται για στρουμπουλά άτομα με αδρανή μεταβολισμό, που παίρνουν εύκολα βάρος. Τους αρέσουν τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο κρόκος αυγού και τα γλυκά. Οι αυξημένες τιμές της χοληστερίνης τους, λοιπόν, οφείλονται στον χαμηλό μεταβολισμό τους σε συνδυασμό με τη διατροφή τους.
Ο τύπος Argentum nitricum
Η αυξημένη χοληστερίνη οφείλεται στο άγχος συνδυαστικά με τον τρόπο διατροφής. Πρόκειται για ανθρώπους με γενικευμένο άγχος, το οποίο εκτονώνουν τρώγοντας παχυντικά φαγητά και κυρίως γλυκά. Τα άτομα αυτά έχουν επίσης έντονο φόβο για τις αιμοληψίες.
Ο τύπος Sulfur
Πρόκειται για άτομα που, αν και δεν είναι παχιά, λατρεύουν τα πικάντικα λιπαρά πιάτα, αλλά και τα γλυκά, και είναι ασύδοτα στο φαγητό. Αγαπημένη τους συνήθεια να βουτάνε ψωμί σε σάλτσες, εκτινάσσοντας στα ύψη τη χοληστερίνη τους. Δεν χορταίνουν με τίποτα.
Ο τύπος Ignatia
Άνθρωποι που κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη, λύπη, άγχος αποχωρισμού, με αποτέλεσμα να μη μεταβολίζουν καλά τις τροφές και λόγω αυτού να ανεβάζουν χοληστερίνη l.
Το άρθρο είναι από: την δρ. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΧΡΥΣΙΚΟΥ, γιατρό, ομοιοπαθητικό, τον κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, και την κ. ΜΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑΚΗ, βοτανοθεραπεύτρια.
.vita.gr/ fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα