Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Γιατί τα τσιγάρα σήμερα είναι πιο εθιστικά; – Έρευνα

Πιο εθιστικά είναι σήμερα τα τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που υπέβαλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας τέσσερις
μεγάλες καπνοβιομηχανίες την περίοδο 1997 με 2012, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, αν και η συνολική ποσότητα νικοτίνης στο πακέτο παρέμεινε σταθερή την περίοδο της μελέτης, η δόση που έπαιρνε ο καπνιστής από κάθε τσιγάρο αυξήθηκε κατά 15% και συγκεκριμένα από 1,65 μιλιγκράμ το 1999 σε 1,89 το 2011.
Κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στον επανασχεδιασμό των τσιγάρων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, το πιθανότερο είναι ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν αλλάξει το σχέδιο των τσιγάρων, διευκολύνοντας την παράδοση της νικοτίνης στον οργανισμό του καπνιστή και καθιστώντας τα πιο εθιστικά.
«Τα τσιγάρα έχουν το πιο αποδοτικό σύστημα παράδοσης νικοτίνης από ποτέ», δήλωσε ο Thomas Land από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης.
«Η αύξηση της τάξης του 15% στη δόση της νικοτίνης είναι μεγάλη», δήλωσε ο Δρ. Wenjun Li, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Όπως εξήγησε ο Δρ. Li, αυτό έχει ως συνέπεια ένας καπνιστής που κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζει, να προσλαμβάνει την ίδια ποσότητα νικοτίνης σαν να μην είχε κάνει καμία μείωση.
Επίσης ο αντίκτυπος είναι μεγάλος στους νέους που δοκιμάζουν το κάπνισμα για πρώτη φορά, αφού εθίζονται πολύ ευκολότερα.
Στο μεταξύ, το κάπνισμα σήμερα είναι πιο θανατηφόρο απ΄ ότι 50 χρόνια πριν, σύμφωνα με έκθεση του φορέα U.S. Surgeon General στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του U.S. Surgeon General υποστηρίζει ότι “υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης θανάτου από το κάπνισμα έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια”.
Με αριθμούς, το 1959 οι άνδρες καπνιστές αντιμετώπιζαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα από τους μη καπνιστές. Σήμερα, ο κίνδυνος είναι 26 φορές μεγαλύτερος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες καπνίστριες το 1959 αντιμετώπιζαν 12 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Σήμερα 25 φορές.
Ως πιθανή αιτία προβάλλεται η σύσταση των τσιγάρων, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστούν επακριβώς οι αιτίες.


econews