Οι Έλληνες στρέφονται σε «πράσινα» έπιπλα – Έρευνα
Την παρουσία τους στην αγορά ενισχύουν σταδιακά τα «έξυπνα» και οικολογικά έπιπλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος GSF (Green Smart Furniture), με επικεφαλής τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρα Ι. Παπαδόπουλο. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, για την αντικατάσταση των συμβατικών επίπλων με οικολογικά οι Έλληνες καταναλωτές θέτουν τρείς προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν στην υγεία, την περιβαλλοντική προστασία και τη βελτίωση της καθημερινότητάς.
Σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες των «έξυπνων επίπλων», αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους καταναλωτές είναι η ευκολία συντήρησης και καθαριότητας, η εύκολη μετακίνησή και η υποβοήθηση του ατόμου για αλλαγή θέσης στο έπιπλο.
Στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι διάλεξαν τον καναπέ ή την καρέκλα ως το έπιπλο που θα επιθυμήσουν να είναι «έξυπνο» και οικολογικό, ενώ ακολουθούν, με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, το κρεβάτι (25,1%), η κουζίνα (12,1%), το τραπέζι (7,0%) και οι αποθηκευτικοί χώροι (ντουλάπια) (6,3%).
Στην ερώτηση κατά πόσο θα ενδιαφέρονταν για την αγορά ενός τέτοιου επίπλου, στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες απάντησαν από «αρκετά» (41,6%) έως «πάρα πολύ» (28,6%), ενώ το ποσοστό που δεν εκδήλωσε κανένα ενδιαφέρον ήταν πολύ χαμηλό (1,5%).
Σημειώνεται επίσης πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 68% πως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 15% περισσότερο για να αποκτήσουν ένα οικολογικό έπιπλο σε σχέση με ένα συμβατικό.
Σύμφωνα με τον Δρα Ι. Παπαδόπουλο, από την έρευνα προκύπτει η ύπαρξη μιας «κρίσιμης» μάζας του καταναλωτικού κοινού, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη της αγοράς των «έξυπνων» και οικολογικών επίπλων και στη χώρα μας, ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις για πραγματοποίηση πωλήσεων και σε αγορές του εξωτερικού (εξωστρέφεια).
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 399 ερωτώμενων καταναλωτών από διάφορες περιοχές της χώρας, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
econews.gr
<< Αρχική σελίδα