Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το σώμα μας με μία και μόνο προπόνηση μπορεί να κάνει θαύματα

Με αφορμή τη φράση «από το ολότελα καλή είναι και η Παναγιώταινα» (όπου Παναγιώταινα, βλέπε γυμναστική) θυμόμαστε - αν και μετά βίας- την τελευταία φορά που ασκηθήκαμε και υπερηφανευόμαστε, χωρίς λόγο.

Κάπου εκεί όμως ανάμεσα στις μακρινές αναμνήσεις και τα «θέλω» του μέλλοντος, ακούσαμε ότι ίσως μία και μόνο προπόνηση αρκεί για να κάνει τη μεγάλη αλλαγή. Και το ψάξαμε.
Ναι, λοιπόν η απόφαση που πήρατε και εσείς εκείνη τη μέρα να βάλετε τα αθλητικά σας και τις φόρμες σας και να τρέξετε, σας άλλαξε τη ζωή (το γιατί οι περισσότεροι επιμένουμε να την επαναφέρουμε στην καθιστική ζωή, άγνωστο ακόμα).
Το θέμα μας όμως είναι ότι όντως μία προπόνηση αρκεί για να αλλάξει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και το DNA μας, όπως λένε και οι ειδικοί.
Οι Σουηδοί ειδικοί μάλιστα που το 2012 σε έρευνά τους ανακάλυψαν οι υγιείς αν και αδρανείς ενήλικες μπορούν να αλλάξουν με λίγα λεπτά άσκησης το γενετικό υλικό στα κύτταρα των μυών.
Φυσικά, για να μην παρεξηγούμαστε, το DNA το κληρονομούμε από τους γονείς μας
αλλά οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε «ενεργοποίηση» ορισμένων γονιδίων. Στην περίπτωση της άσκησης, μάλιστα οι βορειοευρωπαίοι ειδικοί επιμένουν ότι μπορεί να επηρεάσει την αντοχή και τον μεταβολισμό μας. Όπως ακριβώς και με αυτές τις εν δυνάμει αλλαγές στο DNA, που μας ανακοίνωσαν οι Σουηδοί ερευνητές, έτσι ακριβώς και οι συνάδελφοί τους από το Μίσιγκαν μας είχαν ήδη ενημερώσει από το 2007 ότι μπορούν να συμβούν μερικές αλλαγές στον τρόπο που το λίπος μεταβολίζεται έπειτα από μία και μόνο γεμάτη ιδρώτα προπόνηση.
Μάλιστα, επέμειναν τότε ότι μία εντατική άσκηση αυξάνει την αποθήκευση λίπους στους μυς, γεγονός που στην ουσία βελτιώνει την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη. Αντίθετα, η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη.
Αλλά και σε πνευματικό επίπεδο, η μία και μοναδική προπόνηση είναι ικανή να κάνει το μυαλό μας να πάρει «φωτιά» καθώς με την ιδέα και μόνο της άσκησης, το μυαλό ξεκινά να εκκρίνει διαφόρων ειδών ουσίες, μεταξύ των οποίων και οι ενδορφίνες, που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διάθεση του ανθρώπου.
Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι ενδορφίνες μαζί με τη σεροτονίνη είναι οι καλύτερες «ουσίες» για τους δρομείς.
Στα παράπλευρα οφέλη προσθέστε και την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Και σε αυτόν τον τομέα έρχονται πάλι οι επιστήμονες να μας επιβεβαιώσουν ότι έπειτα από έρευνά τους για τις ψυχικές συνέπειες της άσκησης το 2012, προέκυψε ότι η προπόνηση μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση του εγκεφάλου μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Το μυστικό κρύβεται στην απότομη αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, όπου με την έναρξη μιας άσκησης, προκαλεί τα κύτταρα να βρίσκονται σε εγρήγορση, άρα και να είναι πιο συγκεντρωμένα.
Βέβαια, η όποια προπόνηση δε θα μπορούσε να είναι ευεργετική εάν δεν είχε σημαντικά οφέλη στον τομέα του άγχους. Από την πρώτη κιόλας άσκηση το σώμα χαλαρώνει και αποβάλλει το στρες.
Είναι πιθανό μάλιστα ο συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εισροής επιπλέον αίματος στον εγκέφαλο και της έντονης διάθεσης να προκαλούν τις ενδορφίνες, αποβάλλοντας τις αρνητικές σκέψεις.
Και αφού όλα αυτά συμβάνουν με μία και μόνο προπόνηση, φανταστείτε τι θα γίνει όταν αποφασίσουμε να γυμναστούμε σε τακτική βάση.

Clickatlife.gr