Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Διατροφή και κατάθλιψη

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ο βασικός παράγοντας που είτε δημιουργεί είτε εντείνει την πιο διαδεδομένη στην εποχή μας ψυχική πάθηση, την κατάθλιψη. Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει
σχέση μεταξύ διατροφής και κατάθλιψης. Ας μην ξεχνάμε ότι η δίαιτα ορίζεται ως τρόπος ζωής..

Πόσο συχνά ακούμε τους ανθρώπους γύρω μας ή ακόμα και εμάς τους ίδιους να περιγράφουμε τον εαυτό μας ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο, απογοητευμένο; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε βιώσει περιόδους μελαγχολίας κατά τις οποίες υπερκαταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως γλυκών, ή και αλκοόλ σε μια προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας. Τι είναι αυτό που μας ωθεί όταν νιώθουμε κατάθλιψη να φάμε συγκεκριμένες τροφές ή αντίθετα κάνει την τροφή απεχθή σε σημείο που να υποσιτιζόμαστε;

Κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα: «Μπορεί η κακή διατροφή να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα να διατρεφόμαστε ανθυγιεινά;» Την απάντηση μας τη δίνει η σεροτονίνη.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, το οποίο λαμβάνει και στέλνει συνεχώς μηνύματα μέσω νευροδιαβιβαστών. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας και για αυτό το λόγο περιέχεται και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η σεροτονίνη είναι μία από τις πιο βασικές χημικές ουσίες του νευρικού μας συστήματος, που καθορίζουν τη διάθεσή, την ποιότητα του ύπνου, τη συναισθηματική σταθερότητα, την όρεξη, την σεξουαλική διάθεση, τη θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο καθένας. Όταν η σεροτονίνη στο σώμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αισθανόμαστε ήσυχοι, εξισορροπημένοι, ενώ αντίθετα όταν υφίσταται έλλειψη έχουμε κατάθλιψη και μια τάση για επιθετική συμπεριφορά.

Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου..

Πόσες φορές έχουμε νιώσει «πεσμένοι» ψυχολογικά και αναζητάμε να φάμε ένα αγαπημένο μας τρόφιμο για να μας φτιάξει τη διάθεση; Τα συναισθήματά μας επηρεάζονται ή ακόμα και καθορίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις από χημικές ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Οι χημικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε λεπτές ισορροπίες και η παραγωγή τους βασίζεται σε απλούστερες χημικές ενώσεις, τις οποίες λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πεπτικό μας σύστημα μας σύστημα χαρακτηρίζεται ως «δεύτερος εγκέφαλος». Η ψυχική διάθεση επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής. Επιλέγοντας τα σωστά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη διάθεση μας και να υποστηρίξουμε τις επιθυμίες μας.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αναζωογονεί τον ψυχικό μας κόσμο και μας κάνει περισσότερο ευδιάθετους και ευτυχισμένους, καθώς αρκετές τροφές επηρεάζουν θετικά τους νευροδιαβιβαστές. Η σεροτονίνη συνθέτεται στον εγκέφαλο, κάθε έξι ώρες, μέσω των συστατικών της τροφής. Για να γίνει η σύνθεσή της απαιτείται σωστός συνδυασμός τροφών.
Επιλέγουμε, λοιπόν, να καταναλώνουμε ανά εξάωρο, ξεκινώντας από το πρωινό μας, τους εξής συνδυασμούς τροφών:
-Κάτι φρέσκο: φρούτο ή λαχανικό και
-Κάτι ζωικό: γαλακτοκομικό ή κρέας ή ψάρι ή αυγό και
-Κάτι αμυλώδες: ψωμί ή μακαρόνια ή πατάτα ή ρύζι ή δημητριακά ή μέλι ή ξηρούς καρπούς ή όσπρια

Η μεσογειακή διατροφή είναι αρκετά αποτελεσματική, καθώς η κουζίνα της περιέχει στα πιάτα της συνδυασμό των τροφών που μας εξασφαλίζουν τη μαγεία της σεροτονίνης!

Συνήθως με την κατάθλιψη παρουσιάζεται και έλλειψη βιταμινών, λόγω της συνεχής ύπαρξης στρεσογόνων ορμονών που τις καταστρέφουν και κυρίως λόγω παρατεταμένης διατροφής πλούσια σε απλά σάκχαρα ή και της αυξημένης κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ.

Για αυτό το λόγο επιλέγουμε να καταναλώνουμε γεύματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, ελαιόλαδο, σύνθετους υδατάνθρακες, κατά προτίμηση ολικής άλεσης και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κυρίως λιπαρά ψάρια π.χ. σαρδέλες . Πιθανόν να χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1, Β3 και Β6, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Καλό είναι να αποφεύγουμε γλυκά, αναψυκτικά, και οτιδήποτε άλλο περιέχει ζάχαρη, διότι μας προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, ενώ στη συνέχεια επιδεινώνουν σημαντικά το πρόβλημα, καθώς οδηγούν σε απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Τα αναψυκτικά, επιπλέον, εμποδίζουν τη σύνθεση της σεροτονίνης. Προσοχή στα τηγανητά και γενικά στα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά διότι μεταβάλλουν την αναλογία Ω-3: Ω-6 λιπαρών και μας καθιστούν πιο ευάλωτους στην πρόκληση αισθημάτων κατάθλιψης. Η χρήση αλκοόλ ευθύνεται επίσης για πολλά καταθλιπτικά επεισόδια, οπότε καλύτερα να απέχουμε όσο μπορούμε.

Αξίζει να σημειωθεί η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην κατάθλιψη καθώς εκκρίνονται ορμόνες ευφορίας!

Εν κατακλείδι: «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Διατυπώθηκε πριν πολλούς αιώνες και αποδείχτηκε επιστημονικά στη σημερινή εποχή. Ο άνθρωπος είναι σώμα, νους και ψυχή, δεν διαχωρίζονται μεταξύ τους. Η ψυχική, η σωματική και η πνευματική υγεία βαδίζουν χέρι χέρι. Ας βοηθήσουμε λοιπόν την ψυχή μας και το πνεύμα μας να είναι υγιή τρέφοντας υγιεινά το σώμα μας!




Πηγή:http://www.diatrofi.gr/fytokomia.gr