Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ο νεοταξικός νεαρός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας θέλει να “χαρίσουμε” τη Μακεδονία στα Σκόπια


Σε τερματισμό του ελληνικού «μπλοκαρίσματος» της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ – με αφορμή τη διένεξη για την ονομασία της χωρας – κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ελπίζει ο 27χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πρόσθεσε, μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φιούλε, πως « συμφώνησαν, σχετικά γρήγορα, ότι το θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα που παρεμποδίζει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ».

«Ελπίζω πως στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι ότι η Ελλάδα, σίγουρα, ενδιαφέρεται να έχει και επιτυχίες», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας, πως «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη».

Σύμφωνα με τα tanea,όπως ανέφερε ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στην ΕΕ- ο Στέφαν Φιούλε ζήτησε την υποστήριξή του, καθώς ο επίτροπος θεωρεί την Αυστρία ισχυρό εταίρο στο θέμα της διεύρυνσης της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, στην Αυστρία δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί σωστή την ολοκληρωτική ένταξή τους στην ΕΕ,

«Για την Αυστρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή αυτή», επεσήμανε ο αυστριακός υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα την εγκληματικότητα.

Ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι και αυτές, όπως και οι άλλες μέχρι τώρα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και πως δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καμία εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε επιλέξει την Κροατία για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 17 Δεκεμβρίου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η επίσκεψή του στο νεότερο αυτό μέλος της ΕΕ συνέπεσε με την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες της επίσημης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, για τις 21 Ιανουαρίου.