Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Γίνεται προώθηση ψαριών στο εξωτερικό

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων «INDAGRA FOOD 2013», η οποία πραγματοποιήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους της ‘ROMEXPO’ στο Βουκουρέστι κατά το διάστημα 30.10-3.11.2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά (το 2012 ως
‘ALIMENTA 2012’), - με περίπτερο (α) προώθησης κατεψυγμένων αλιευμάτων και (β) προώθησης προϊόντων θαλασσοκαλλιέργειας (φρέσκια τσιπούρα και λαβράκι), στο πλαίσιο υλοποίησης του εν θέματι προγράμματος αλιείας.

Το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα του ΟΠΕ, ανέλαβε τη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων που προβλέπονταν υπό την μορφή εκδηλώσεων Γευσιγνωσίας, με σκοπό την καλλίτερη δυνατή παρουσίαση και προβολή των προϊόντων αλιείας. Το Γραφείο Ο.Ε.Υ., πέραν των προτάσεων σχετικά με την επιλογή του χρόνου υλοποίησης των εκδηλώσεων, την προετοιμασία/έλεγχο σχετικού ενημερωτικού υλικού στην ρουμανική γλώσσα, τη συμβολή στην εξεύρεση κατάλληλου προσωπικού υποστήριξης του περιπτέρου κλπ, ανέλαβε κυρίως την ενημέρωση και πρόσκληση εισαγωγέων προϊόντων τροφίμων, εκπροσώπων του τύπου και διαμορφωτών της κοινής γνώμης, μαγείρων και ιδιοκτητών εστιατορίων και ρουμανικών σχολών μαγείρων με την αποστολή στοχευμένων προσκλήσεων στις εκδηλώσεις αυτές.

Το περίπτερο του ΟΠΕ βρίσκονταν σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο του χώρου διεξαγωγής της Έκθεσης (Κεντρικό Περίπτερο Α/ «Ροτόντα») και διέθετε χωριστά ψυγεία παρουσίασης των φρέσκων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και των κατεψυγμένων αλιευμάτων. Ακόμη, διέθετε πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα σε κλειστό χώρο εντός του περιπτέρου. Υπεύθυνοι του περιπτέρου ήταν οι υπάλληλοι του ΟΠΕ κα Εύα Μίλικ, Υποδιευθύντρια και ο κ. Αχιλλέας Σταθόπουλος. Σε ειδικά stands, οι εκπρόσωποι των παρευρισκομένων Συνδέσμων (Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών-ΣΕΘ και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κατεψυγμένων Τροφίμων-ΠΑΣΕΚΤ) κ. Πελεκανάκης και κα Κουτρέλα, έδιδαν πληροφορίες σε ενδιαφερόμενους και διέθεταν πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα προϊόντα ελληνικής θαλλασοκαλλιέργειας και αλιείας, και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Παρευρίσκονταν ακόμη, εκπρόσωποι των εξαγωγικών εταιριών ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ, SEA WORLD A.E.B.E., οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν ρουμάνους εισαγωγείς και ελληνικών συμφερόντων εταιρίες εισαγωγής και διανομής (Alfredo Foods, Ocean Fish, CARREFOUR, SELGROS κ.α.) καθώς και με επισκέψεις τους σε αλυσίδες τροφίμων να γνωρίσουν καλλίτερα την ρουμανική αγορά.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Έκθεσης, ήταν παρών ο διάσημος Έλληνας Αρχιμάγειρος κ. Κώστας Βασάλος, ο οποίος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προετοίμαζε ενώπιον του κοινού και παρουσίαζε σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξαιρετικά εδέσματα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ρουμανικού τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού αλλά και των επισκεπτών, προσδίδοντας στην όλη εκδήλωση προβολής ιδιαίτερη απήχηση.

Η παρουσίαση από τον κ. Βασάλο 17 συνολικά διαφορετικών ‘πιάτων’, βασισμένων στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας και διατροφής και μαγειρευμένων με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως ελαιόλαδο, φέτα, ελληνικό κρασί, ούζο κ.α., έλαβε χώρα και κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων Γευσιγνωσίας την Παρασκευή, 1.11.2013 και ώρα 14:00 και το Σάββατο, 2.11.2014, ώρα 13:00, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον και αποσπώντας τα ιδιαιτέρως θετικά σχόλια των προσκεκλημένων. Ο κ. Βασάλος έδωσε πολλές συνεντεύξεις και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από δημοσιογράφους και τους μαθητές τριών (3) συνολικά σχολών μαγείρων (είχαν προσκληθεί για το Σάββατο, 2.11.2013)

Σημαντική ήταν η κάλυψη της εκδήλωσης από τον ρουμανικό τύπο. Τρία τηλεοπτικά κανάλια (το κρατικό TVR1, το PRO TV και το Travel Mix ) κάλυψαν τις δύο ειδικές εκδηλώσεις Γευσιγνωσίας και κοκτέιλ. To κρατικό κανάλι μετέδωσε στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Σαββάτου 2/11 και της Κυριακής 3/11/2013 αποσπάσματα της εκδήλωσης και δηλώσεις του Έλληνα Αρχιμάγειρα και της Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α’ κ. Ευφροσύνης Μητά (βλ. http://www.tvrplus.ro/editie-telejurnal-146014΄). Οι εκδηλώσεις Γευσιγνωσίας παρουσιάστηκαν από το αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων “ACT MEDIA”, την ημερήσια εφημερίδα υψηλής κυκλοφορίας ‘Jurnalul’ και την ιστοσελίδα της (http://jurnalul.ro/timp-liber/culinar/romani-se-sinucid-alegand-o-diet-gresit-crede-celebrul-buc-tar-grec-kostas-vassalos-654599.html) και το κλαδικό ηλεκτρονικό περιοδικό ZiuaCargo.ro (http://www.ziuacargo.ro/stiri/cu-prospetimea-marii-grecia-la-romexpo). Το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AGERPRES δημοσίευσε Δελτίο Τύπου που συνέταξε και εξέδωσε το Γραφείο ΟΕΥ και προώθησε εν συνεχεία το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας (επισυνάπτεται), το οποίο αναδημοσιεύθηκε από άλλα μέσα, μεταξύ των οποίων την ελληνικών συμφερόντων εβδομαδιαία εφημερίδα ‘Focus Saptamanal’.

Το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου 2013 (με το πέρας των διμερών «Διαβουλεύσεων επί Οικονομικών Θεμάτων σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Διευθυντών» των δύο χωρών που ελάμβαναν χώρα στο Βουκουρέστι) το περίπτερο του ΟΠΕ και τους Έλληνες εκθέτες επισκέφθηκε ο Β’ Γενικός Διευθυντής, Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρηστίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ρουμανία κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη. Στην πρώτη εκδήλωση γευσιγνωσίας της 1ης Νοεμβρίου, παρευρέθη η σύζυγος του Πρέσβη της Ελλάδος, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας. Τα στελέχη του Γραφείου ΟΕΥ ήταν παρόντα στο σύνολο των εκδηλώσεων της 1ης και 2ας Νοεμβρίου, προκειμένου να διευκολύνουν την επικοινωνία με εκπροσώπους ρουμανικών εισαγωγικών εταιριών, εστιατορίων, του τύπου και των σχολών μαγείρων που είχαν προσκληθεί.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης η επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρο Πάσχο και άλλους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου από τους τομείς των εσπεριδοειδών και υδατοκαλλιέργειας που συμμετείχαν με δικό τους Περίπτερο στην εν λόγω έκθεση τροφίμων (στα πλαίσια του έργου INTACTPLAN/IPA GREECE-ALBANIA 2007-2013) και επισκέφθηκε τις 12 εταιρίες που συμμετείχαν ως εκθέτες υπό τον ΟΠΕ στην Έκθεση αγροτικού εξοπλισμού “INDAGRA 2013” η οποία διεξάγονταν παράλληλα.




Πηγή:fytokomia.gr