Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ηλεκτροδυναμικό “λάσο” σαρώνει τα διαστημικά σκουπίδια – JAXA



Ένα ηλεκτροδυναμικό “λάσο” που θα σαρώσει τα 22.000 διαστημικά απορρίμματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη αναπτύσσουν ερευνητές της διαστημικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας, JAXA.
Το σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι το ηλεκτροδυναμικό σκοινί, αποτελούμενο από λεπτά καλώδια ατσαλιού και αλουμινίου θα προσδένεται στην επιφάνεια διαστημικών σκουπιδιών, όπως παροπλισμένοι δορυφόροι, τμήματα πυραύλων κ.ά, με τον ηλεκτρισμό που θα παράγεται χάρη στην περιστροφή γύρω από το μαγνητικό πεδίο της Γης θα επιβραδύνει την κίνηση των σκουπιδιών, τα οποία θα μετακινούνται σε χαμηλότερες τροχιές έως ότου εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης και καταστραφούν από την τριβή.
Η πρώτη δοκιμή της τεχνικής θα γίνει με ειδικό δορυφόρο που θα φέρει το “λάσο” και θα εκτοξευτεί στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασαχίρο Νόχμι, του Πανεπιστημίου της Καγκάουα, ο οποίος συνεργαζόμενος επιστήμονας με τη JAXA βασικοί στόχοι είναι η ανάπτυξη του σκοινιού μήκους 300 μέτρων σε τροχιά και η παρατήρηση της μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Έχουν παρατηρηθεί 22.000 διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας δημιουργούν κινδύνους σύγκρουσης με λειτουργικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες μικρότερα (θραύσματα κλπ) που δεν συλλαμβάνονται από τα όργανα παρατήρησης.
Σημειώνεται ότι η NASA αναπτύσσει έναν κομποστοποιητή διαστημικών απορριμμάτων που παράγει πόσιμο νερό ως τελικό προϊόν, ενώ η DARPA, υπηρεσία του αμερικανικού στρατού που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων, ερευνά τη δυνατότητα αποστολής ρομπότ στο διάστημα για να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν τους παροπλισμένους δορυφόρους.



econews