Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Menu της εβδομάδας μετά τις γιορτές


          
    
    από τον Chef Δημήτρη Αγοραστό 
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι και στις φετινές γιορτές ξεφύγαμε και η γεύση του κρέατος «μπούχτισε» τον ουρανίσκο μας. Γι’ αυτό λοιπόν, ας κάνουμε μια αλλαγή αυτή τη βδομάδα κι ας δοκιμάσουμε κάποιες άλλες γεύσεις με θαλασσινά.


Καλαμάρι με άγρια χόρτα εποχής

Υλικά :
  500 gr. φρέσκο καλαμάρι
  500 gr. άγρια χόρτα (λάπαθα, καυκαλήθρα, ραδίκια)
  1 σκελίδα σκόρδο
  Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια (4 τεμάχ.)
  Δαφνόφυλλο (1 τεμάχ.)
  Φρέσκο δυόσμο
  Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι χυμό.
  Ελαιόλαδο (4 κουταλιές της σούπας).


Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια.
Τα κόβουμε κατά μήκος, σε λεπτές λωρίδες (σαν σπαγγέτι).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο,τα καλαμάρια, σπασμένη την σκελίδα το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αφού για ένα λεπτό σωταριστούν, ρίχνουμε τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι και τ’ αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαραθούν για 25 λεπτά.
Προσθέτουμε το δυόσμο και κατά προτίμηση λίγο λεμόνι.



Λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς, γαρίδες και σπανάκι

Υλικά :
  300 gr. linguine με μελάνι σουπιάς
  10-12 τεμάχ. γαρίδες Νο1
  10 τεμάχ. σπαράγγια
  Ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
  Ψιλοκομμένο σκόρδο
  1 ποτηράκι ούζο
  Αλάτι, πιπέρι, peperoncino
  Ελαιόλαδο (4 κουταλιές της σούπας).


Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις γαρίδες, το σκόρδο και τα σπαράγγια – αφού τα έχουμε καθαρίσει.
Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε λίγο νερό από τα linguine που έχουν βράσει για 7 λεπτά.
Προσθέτουμε τα linguine, το peperoncino, αλάτι, πιπέρι και τ’ αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
Γαρνίρουμε κατά βούληση.


Πεσκανδρίτσα φούρνου με σπανάκι, λευκό κρασί και ντοματίνια

Υλικά :
  300 gr. φιλέτο πεσκανδρίτσας
  100 gr. ντοματίνια
  300 gr. σπανάκι
  Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, δαφνόφυλλα, φρέσκια μαντζουράνα
  100 gr. λευκό κρασί
  Ελαιόλαδο (6 κουταλιές της σούπας).



Εκτέλεση :
Παίρνουμε την πεσκανδρίτσα - κόβοντάς την σε φέτες - και την τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος.
Αφού ρίξουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, δαφνόφυλλα και μαντζουράνα την σκεπάζουμε με το σπανάκι.
Καπακώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.


Μιλφέιγ με μαριναρισμένες φράουλες σε balsamico

Υλικά :
Για το φύλλο
  Ένα φύλλο σφολιάτα εμπορίου (κατεψηγμένη)
  50 gr. βούτυρο αγελάδας

Για την κρέμα patisserie
  500 gr. γάλα φρέσκο
  150 gr.  ζάχαρη
  2 βανίλιες sticks
  2 αυγά
  50 gr. corn flour
  30 gr. βούτυρο αγελάδας

Φράουλες μαριναρισμένες
  100 gr. φράουλες
  20 gr. ζάχαρη
  20 gr. balsamico.

Εκτέλεση
Εκτέλεση κρέμας
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα 100gr γάλα – από τα 500 gr. – και τα ζεσταίνουμε με την βανίλια sticks και την ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπα υλικά μαζί, δηλαδή το γάλα, τα αυγά και το corn flour. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να γίνουν μια μάζα, τα προσθέτουμε στο ζεσταμένο γάλα και τα αφήνουμε λίγο στη φωτιά για να δέσουν.
Αφού δέσει το μείγμα, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ανακατεύοντας το βούτυρο.
Σκεπάζουμε το μείγμα με μια μεμβράνη (η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στο μείγμα).
Φράουλες
Κόβουμε σε κύβους τις φράουλες, προσθέτουμε ζάχαρη και balsamico.
Σφολιάτα
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε επάνω την σφολιάτα, αφού έχει ξεπαγώσει και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C.

fe-mail.gr