Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τι αλλάζει στο σώμα της γυναίκας μετά τα 40;

Όσο μεγαλώνουμε και τα χρόνια περνάνε, μαζί με τις αλλαγές στις συνήθειες και απόψεις, έρχονται και αναπόφευκτες αλλαγές στο σώμα και τις λειτουργίες του. Η περίοδος των μεγαλύτερων και περισσότερων αλλαγών στο σώμα μιας γυναίκας συμβαίνουν μεταξύ των ηλικιών 40 μέχρι και 65.

Αυτές οι αλλαγές, δεν  θα πρέπει να μεταφράζονται σε λιγότερες επιλογές και περιορισμούς, αλλά σε νέες επιλογές ζωής και διαφορετική θέαση των πραγμάτων. Μια αλλαγή, είτε γίνεται με τη θέλησή μας ή όχι, ποτέ δεν είναι κάτι αρνητικό, αρκεί να ειδωθεί από τη σωστή οπτική γωνία. Ακολουθούν οι 5 βασικότερες αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες άνω των 40.
Απώλεια μυικού ιστού και αύξηση του βάρους
Οι άντρες και οι γυναίκες, όσο μεγαλώνουν και ξεκινώντας στα 40 τους χρόνια, χάνουν μυικό ιστό βάρους, κατά μέσο όρο, 250 γραμμαρίων ανά έτος. Η απώλεια του μυικού ιστού, επιβραδύνει σημαντικά το μεταβολισμό, ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες και καλήγουμε στην αύξηση του βάρους.
Απώλεια οστικής μάζας
Μέχρι και τα 35, το σώμα διατηρεί ισορροπία στην απώλεια και πρόσληψη της οστικής πυκνότητας. Μετά από τα 35 χρόνια και κάθε χρόνο το σώμα χάνει συνολικά το 1% της οστικής του μάζας. Ασκήσεις ενδυνάμωσης  και άρση βαρών βοηθάνε όχι μόνο στο να μη συνεχίζεται η απώλεια της οστικής μάζας, αλλά και στην ενδυνάμωση των οστών ώστε να είναι πιο γερά και δυνατά, παρά τα χρόνια που περνάνε.
Καρκίνος του στήθους Οι πιθανότητες να διαγνωσθεί μια γυναίκα άνω των 40 με καρκίνο του μαστού αυξάνονται γεωμετρικά, συγκριτικά με τις αντίστοιχες πιθανότητες της ηλικίας των 30. Αν και οι περισσότερες γυναίκες περιμένουν μέχρι τα 50 για να ασχοληθούν σοβάρα με την πρόληψη του καρκίνου, οι ειδικοί προτείνουν μαστογραφία μια φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 κι έπειτα, ενώ η συνήθεια της ψηλάφησης του στήθους είναι κάτι που θα πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας ακόμα και των νεότερων γυναικών.
Προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα
Η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική φάση στην εμμηνόπαυση μιας γυναίκας λέγεται περιεμμηνόπαυση και μπορεί να κρατήσει 6-7 χρόνια και εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 47, αν και κάθε σώμα λειτουργεί και αντιδρά διαφορετικά. Αυτή η περίοδος, που λήγει ένα χρόνο μετά την τελευταία εμμηνόρροια, συνοδεύεται από παραγωγή χαμηλών επιιπέδων οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο και αλλαγές στον κύκλο είναι επίσης πιθανά συμπτώματα.
Και άλλες ορμονικές αλλαγές Καθώς μεγαλώνει το σώμα και αλλάζουν οι δυναμικές του, το ίδιο συμβαίνει και με τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος υπολειτουργεί και είτε παράγει λιγότερες, είτε περισσότερες ορμόνες από τις χρειαζούμενες, οδηγώντας σε προβλήματα όπως είναι η απώλεια βάρους, η μη ανέχεια στο κρύο ή τη ζέστη, κόπωση και εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον, το πάγκρεας χάνει σταδιακά την ικανότητα του να επεξεργάζεται την ινσουλίνη με τους ρύθμους που το έκανε μέχρι πρότινος, ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καταλήγοντας στην εμφάνιση διαβήτη.

  
click@Life