Μελιτζανόπιτα με κιμά
Μια χορταστική και πεντανόστιμη πίτα.
Υλικά
Για Μελιτζανόπιτα με κιμά
6 μελιτζάνες τσακωνικές κομμένες σε καρεδάκια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
250 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
½ ματσάκι μαϊντανός
250 γραμμ. φέτα βαρελίσια σε τρίμματα
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός ή πλιγούρι ή ρύζι
2 αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Προετοιμασία
Κόβουμε σε κύβο τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 10΄ να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Στο μεταξύ σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7΄-8΄ από όλες τις πλευρές μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν για 4΄-5΄ και στο τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10΄. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε ώστε να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αβγά. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα κάτω. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Βάζουμε και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και καλύπτουμε την πίτα μας.
Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο για να κλείσει καλά η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νερό και ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 10΄ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
myself.gr/on-news.gr
Υλικά
Για Μελιτζανόπιτα με κιμά
6 μελιτζάνες τσακωνικές κομμένες σε καρεδάκια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
250 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
½ ματσάκι μαϊντανός
250 γραμμ. φέτα βαρελίσια σε τρίμματα
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός ή πλιγούρι ή ρύζι
2 αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Προετοιμασία
Κόβουμε σε κύβο τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 10΄ να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Στο μεταξύ σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7΄-8΄ από όλες τις πλευρές μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν για 4΄-5΄ και στο τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10΄. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε ώστε να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αβγά. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα κάτω. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Βάζουμε και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και καλύπτουμε την πίτα μας.
Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο για να κλείσει καλά η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νερό και ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 10΄ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
myself.gr/on-news.gr
<< Αρχική σελίδα