Στο έλεος της γρίπης όλη η χώρα!
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Πανικός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές εξαιτίας της επέλασης του ιού της γρίπης ενώ οι ασθενείς ψάχνουν με το κερί ένα αντιγριπικό εμβόλιο αφού τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει. Τα κρούσματα τηςγρίπης τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται ραγδαία με τους νεκρούς να πολλαπλασιάζονται ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ περισσότεροι.
Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας, καθώς μόνο τα τελευταία 24ωρα στη λίστα με τα θύματα προστέθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει πλέον τους 60.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η νοσηρότητα είναι στα ύψη σε σύγκριση με τους δύο περασμένους χειμώνες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα μόνο μέσα σε μία μέρα έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, όλοι πάνω από τα 50 αλλά με υποκείμενα νοσήματα.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεκάδες άτομα και άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση 168 ασθενείς, κυρίως χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, στην πλειονότητα τους δεν είχαν εμβολιαστεί.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.
Στο μεταξύ για λιγότερες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία κάνουν λόγο οι Φαρμακοποιοί, με τον ΕΟΦ, όμως, να υποστηρίζει ότι δεν έχει καταγράψει ελλείψεις.
Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές για έλλειψη προετοιμασίες μπροστά στην επέλαση της γρίπης αλλά και για την έλλειψη εμβολίων τα οποία όπως σημειώνει κοστίζουν μόλις 6 ευρώ αλλά εξαιτίας αυτού του ποσού χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Πάντως φαίνεται ότι η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών απέτρεψε πολλούς από το να εμβολιασθούν σε μια χώρα όπου ούτως η άλλως η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή και συνήθως αγγίζει μόλις το 5% με 10%.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Με βάση τις προειδοποιήσεις των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από βαριές και χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι και μεταξύ άλλων οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Όμως οι ερευνητές κάνουν την ανατροπή!
Το να είναι κάποιος το επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου τον καθιστά ευτυχέστερο αλλά τον εκθέτει και στην γρίπη υποστηρίζει επιστημονική έρευνα του γνωστού ελληνο-αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη.
Η μελέτη του Χρηστάκη, που έγινε από κοινού με τον συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PloS ONE".
Όπως διαπίστωσε η έρευνα το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.
"Το να είσαι στο επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου σε κάνει πιο ευτυχισμένο, όμως επίσης σε εκθέτει στις αρρώστιες" δήλωσε ο Φάουλερ.
Αυτό το λεγόμενο "παράδοξο της φιλίας", σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.
<< Αρχική σελίδα