Φοκάτσια - βασική συνταγή
Ας
δούμε τη βασική συνταγή για τη νόστιμη Φοκάτσια (Focaccia). Αν θέλετε
μπορείτε να προσθέσετε και αρωματικά βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη, σκόρδο
ή ό,τι άλλο σας αρέσει
Υλικά:
-25 γραμ μαγιά φρέσκια
-3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
-2 κουταλάκια αλάτι
-6 κουταλιές ελαιόλαδο
-2 κουταλάκια αλάτι χοντρό
Εκτέλεση:
-Διαλύετε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Την αφήνετε να μείνει 10′.
-Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτετε εκεί τη μαγιά, το αλάτι και δύο κουταλιές της σούπας λάδι.
-Ανακατεύετε τα υλικά και ρίχνετε επιπλέον νερό για να γίνει η ζύμη.
-Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε 10′ περίπου, μέχρις ότου γίνει λεία και ελαστική. Την ξαναβάζετε στο μπολ, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 2 – 2 1/2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Κατόπιν ξαναζυμώνετε τη ζύμη μερικά λεπτά. Την πιέζετε σε μια λαδωμένη φόρμα τάρτας 25 εκ. και τη σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα. Την αφήνετε 30′
λεπτά για να φουσκώσει.
-Προθερμένετε τον φούρνο στους 200°C .
-Τρυπάτε παντού με το δάχτυλό σας τη ζύμη για να κάνετε λακουβίτσες.
-Απλώνετε με πινελάκι το υπόλοιπο λάδι στην επιφάνειά της και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι.
-Ψήνετε τη φοκάτσα 20′ μέχρι να πάρει χρώμα.
-Τη βγάζετε προσεκτικά από τη φόρμα και την αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Η Φοκάτσια είναι καλύτερα να καταναλωθεί την ίδια μέρα. Μπορείτε και να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Πηγή:http://syntagoula.wordpress.com/fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα