Γιατί έχει πέσει ο σίδηρός σας;
Ζαλάδες, κόπωση και αδικαιολόγητη
αδυναμία; Ώρα να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας που
μάλλον δεν είναι και τόσο υψηλά...
που είναι η πρωτεϊνη που δομεί τα αιμοσφαίρια του αίματος. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, δυσχεραίνουν τη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, το οποίο έχει σαν άμεση συνέπεια την πτώση του αριθμού των αιμοσφαιρίων.
Αυτό που κάνει όμως τόσο σημαντικά τα αιμοσφαίρια στο αίμα δεν είναι άλλο από τη βασική τους λειτουργία, που αφορά στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα και στον καθαρισμό, από το διοξείδιο του άνθρακα, των ιστών του σώματος. Η έλλειψη λοιπόν ικανής ποσότητας αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλέσει στο άτομο κούραση, δυσκολία στην αναπνοή μέχρι και πόνο.Η κατάσταση στην οποία έχει πέσει το σίδηρο και αντιμετωπίζουμε συμπτώματα όπως τα παραπάνω, ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία, οι αιτίες της είναι πολλές και ακολουθούν.
Απώλεια αίματος
Η αιμορραγία είναι η συνηθέστερη αιτία πτώσης των επιπέδων του σιδήρου στο αίμα. Δεδομένου ότι το σίδηρο βρίσκεται στα αιμοσφαίρια του αίματος, η απώλεια αίματος ρίχνει και το συνολικό σίδηρο στον οργανισμό. Στις γυναίκες η συχνότερη περίοδος εμφάνισης της σιδηροπενικής αναιμίας είναι οι μέρες της εμμηνόροιας, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε βαριές περιπτώσεις που η αιμορραγία είναι αρκετά μεγάλη και για πολλά χρόνια.
Καταστάσεις εσωτερικής αιμορραγίας εξαιτίας έλκους, όγκων ή καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να προκαλέσουν πτώση του σιδήρου. Τραυματισμοί και ατυχήματα, όπως στις περιπτώσιες των τροχαίων μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη και εκτεταμμένη απώλεια αίματος.
Έλλειψη πρόσληψης σιδήρου μέσω των τροφών
Μια δίαιτα, η οποία έχει έλλειψη σε τροφές που έχουν σίδηρο, μπορεί επίσης να ρίξει τα αντίστοιχα επίπεδα στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα δημητριακά .
Επειδή όμως οι βασικότερες και συνηθέστερες πηγές σιδήρου είναι ζωικά παράγωγα, οι χορτοφάγοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με χαμηλά επίπεδα σιδήρου που συχνά καταλήγουν σε αναιμία. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί ακόμα να προκαλέσει προβλήματα σε φάσεις που έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες ο οργανισμός, όπως είναι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της παιδικής ηλικίας, όταν η ανάπτυξη και εξέλιξη του σώματος είναι προτεραιότητα για τον οργανισμό.
Πέραν των συγκεκριμένων ασθενειών που βλάπτουν την απορροφητικότητα του εντέρου, πτώση του σιδήρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές (πχ. τα αντιόξινα) οι οποίες επηρρεάζουν την καλή λειτουργία των οξέων του στομάχου.
Τα οξέα του στομάχου είναι σημαντικά καθώς εκτελούν τη διάσπαση του προσλαμβανόμενου σιδήρου, σε μορφή που να μπορεί να την απορροφήσει και εκμεταλλευτεί ο οργανισμός. Αποτυχία της παραπάνω λειτουργίας, οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου και τη συνεπαγόμενη αναιμία.
Clickatlife.gr
<< Αρχική σελίδα