Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μπορεί ο πλανήτης να θρέψει την Κίνα;


Εν μία νυκτί, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως, αγοράζοντας 22 εκατομμύρια τόνους μόνο το εμπορικό έτος 2013/14, σύμφωνα με τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το 2013 καταναλώθηκαν διεθνώς περίπου 107 εκατομμύρια τόνοι χοιρινού κρέατος, το ήμισυ από αυτό έγινε στην Κίνα. Οι 1,4 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Κίνας καταναλώνουν σήμερα έξι φορές περισσότερο χοιρινό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και με την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης.
Ωστόσο, η συνολική κατανάλωση κρέατος της Κίνας ανά άτομο εξακολουθεί να ανέρχεται σε μόλις 54 κιλά ανά έτος, σχεδόν το μισό από τα 106 κιλά ανά καταναλωτή στις ΗΠΑ. Όμως, οι Κινέζοι, όπως και πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο, φιλοδοξούν σε ένα αμερικανικό τρόπο ζωής. Για να καταναλώνουν κρέας, όπως Αμερικανοί, χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουν την ετήσια προμήθεια κρέατος από 80 εκατομμύρια τόνους σε 160 εκατομμύρια τόνους. Για να παραχθούν επιπλέον 80 εκατομμύρια τόνοι χοιρινού κρέατος, απαιτούνται τουλάχιστον 240 εκατ. τόνοι κτηνοτροφικών σιτηρών.
Αυτό που απασχολεί τον υπόλοιπο πλανήτη είναι το από που θα προμηθευτεί η Κίνα τέτοιες ποσότητες σιτηρών; Η στάθμη του νερού σε περιοχές που παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και το ένα τρίτο του καλαμποκιού, πέφτει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα νερού, όχι για χρήσεις καλλιέργειας, αλλά για βιομηχανικούς και αστικούς σκοπούς. Όλα αυτά περιορίζουν τις δυνατότητες της Κίνας να αυξήσει την παραγωγή εντός των συνόρων της.
Οι νέες γεωπολιτικές μέθοδοι της χώρας θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Ήδη το 2013, ένας μεγάλος κινεζικός όμιλος εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία Smithfield Foods, τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος παγκοσμίως. Επίσης, η Κίνα υπέγραψε μια συμφωνία με την Ουκρανία για να δώσει 3 δισ. δολάρια σε δάνεια σε αντάλλαγμα για το καλαμπόκι, ενώ υπήρξαν και διαπραγματεύσεις με ουκρανικές εταιρείες για να αποκτήσει πρόσβαση στη γη.
Δεν είναι, όμως, μόνο η Κίνα που συμβάλει στην υπερβολική κατανάλωση σιταριού και την ανάλογη αύξηση της τιμής του. Ένας συνδυασμός της αύξησης του πληθυσμού, της γενικής υπερκατανάλωσης αγαθών και της μετατροπής ενός τρίτου της συγκομιδής των ΗΠΑ σε αιθανόλη για να τροφοδοτούνται τα αυτοκίνητα, οδηγεί στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για σιτηρά σε ρεκόρ των 43 εκατ. τόνων ετησίως, το διπλάσιο συγκριτικά με την ετήσια αύξηση πριν από μια δεκαετία.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαινόταν. Η έλλειψη νερού, η διάβρωση του εδάφους, η μικρή απόδοση από καλλιέργειες σε γεωργικά προηγμένες χώρες, καθώς και η κλιματική αλλαγή, δημιουργούν αυξανόμενες απειλές για την παραγωγή. Οι τιμές θα αυξηθούν, αφήνοντας τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται για να επιβιώσουν, να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή.



econews

Ετικέτες ,