Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Γροιλανδία: όσα δεν γνωρίζετε για την πιο παγωμένη χώρα του κόσμου


Είδατε την «Κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μίτι», την πιο πρόσφατη ταινία στην όποια πρωταγωνιστεί ο Μπεν Στίλερ;  Ο ονειροπόλος ήρωάς της, σε μια προσπάθεια προσωπικής υπέρβασης, φτάνει μέχρι και τη Γροιλανδία, προκειμένου να βρει έναν μονίμως διαφεύγοντα επαγγελματία φωτογράφο. Εμείς
την είδαμε και μας έκανε να θέλουμε να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για αυτή την παγωμένη και τόσο ξεχωριστή χώρα.
Η Γροιλανδία (Kalaallit Nunaat στη γλώσσα των Ινουίτ, που σημαίνει «Η γη των Ανθρώπων») γεωγραφικά ανήκει στην αμερικανική ήπειρο, ενώ πολιτικά θεωρείται αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Η περιοχή αυτή, αν και χαρακτηρίζεται από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, αφού τα δύο τρίτα της ανήκουν στο βόρειο αρκτικό κύκλο, κατοικείται ήδη από το 2.500 π. Χ. από φυλές Εσκιμώων.

Στους θαλασσοπόρους Βίκινγκς πάντως χρωστάει το όνομά της, αφού αυτοί την ονόμασαν Πράσινη Χώρα, προσπαθώντας να δελεάσουν κι άλλους να φτάσουν ως εκεί.

Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για μια ιδιαίτερη χώρα
1. Η Γροιλανδία έχει έκταση 2.175.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατοικείται από 60.000 ανθρώπους. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ζει στις νοτιοδυτικές, παράκτιες περιοχές της, με το 88%  εξ αυτών να αυτοπροσδιορίζεται ως Ινουίτ, ενώ το υπόλοιπο 12% θεωρείται ευρωπαϊκής καταγωγής.  Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Νούουκ, με 16.000 κατοίκους, είναι δε η μόνη γροιλανδική πόλη στην οποία θα βρείτε διασταυρώσεις και φανάρια. 2. Είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, το οποίο δεν είναι ταυτόχρονα και ήπειρος. Αν χρειαστεί να μεταβείτε από τη μία πόλη στην άλλη, μπορείτε να το κάνετε μόνο εναέρια ή θαλάσσια, αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο μεταξύ των πόλεων.
3. Η πρώτη χριστιανική εκκλησία στην αμερικανική ήπειρο χτίστηκε στη γη της Γροιλανδίας. Οι γηγενείς πληθυσμοί ακολουθούσαν μια σαμανιστική θρησκεία, όμως σήμερα το κυρίαρχο δόγμα είναι ο προτεσταντισμός.
4. Η Γροιλανδία είχε μια κλειστή και αυτάρκη οικονομία μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε μπει στην ΕΟΚ το 1973 και βγήκε το 1985. Το νόμισμά της είναι η κορώνα Δανίας. Οι τουρίστες που φτάνουν εκεί λένε ότι είναι μία πολύ ακριβή χώρα. ΟΙ Γροιλανδοί όμως ξέρουν να επιβιώνουν: σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας ψαράς και ένα κυνηγός οι οποίοι φέρνουν, κυριολεκτικά, φαγητό στο σπίτι.


5. Το εθνικό πιάτο της Γροιλανδίας, το Suaasat είναι μια σούπα από κρέας φώκιας, με ρύζι, κρεμμύδια και πατάτες. Οι Γροιλανδοί τιμούν επίσης και το θαλασσινό φαγητό: γαρίδες, χαλιμπούτ, κοκκινόψαρα, μπακαλιάροι και ένα είδος αρκτικού σολομού συναντώνται συχνά στο τραπέζι τους. Πίνουν τον καφέ τους εμπλουτισμένο με αλκοόλ, αλλά την μπύρα τους πραγματικά παγωμένη. 6. Η σημαία της Γροιλανδίας σχεδιάστηκε το 1985: το άσπρο χρώμα συμβολίζει το χιόνι, ενώ το κόκκινο τον ήλιο που λάμπει πάνω από τη χώρα. Πάντως, μόνο τον Ιούλιο η θερμοκρασία παύει να είναι «πολική».
7. Οι Γροιλανδοί αντιμετωπίζουν αμφίθυμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: η στάθμη του νερού συνεχώς ανεβαίνει, αφού δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες μικρά παγόβουνα αποσπώνται κάθε χρόνο από άλλα μεγαλύτερα,   προκαλώντας προβληματισμό σε σχέση με το μέλλον των παράκτιων οικισμών της και κάνοντας περισσότερες πολικές αρκούδες να κατεβαίνουν στο νότιο κατοικημένο κομμάτι της χώρας. Από την άλλη για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία του νησιού απελευθερώνονται καινούργιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι Γροιλανδοί μόλις πρόσφατα κατάφεραν να καλλιεργήσουν πατάτες!
8. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα γροιλανδικά και τα δανέζικα. Τα γροιλανδικά, η γλώσσα των Ινουίτ δηλαδή είχαν σχεδόν πάψει να μιλιούνται, μέχρι που εισήχθησαν στα σχολεία τη δεκαετία του ‘70. Το γλωσσικό ζήτημα ήταν άλλωστε εκείνο που έδωσε την ώθηση για το δημοψήφισμα βάσει του οποίου η Γροιλανδία κέρδισε την αυτονομία της. Αλλά και εσείς μιλάτε γροιλανδικά, χωρίς να το ξέρετε: οι λέξεις καγιάκ, άνορακ και ιγκλού ανήκουν στη γλώσσα των Ινουίτ και υιοθετήθηκαν πολύ γρήγορα από πολλές άλλες γλώσσες.

9. Η βορειοδυτική πλευρά της περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Northeast Greenland, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο παγκοσμίως. Αν πάτε μέχρι εκεί, μπορείτε να κάνετε από καγιάκ και ορειβασία, μέχρι βόλτα με έλκηθρο με σκύλους ή ιστιοπλοΐα.

click@Life

Ετικέτες ,