Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτη πανελλαδικά η Μεσσηνία στην παραγωγή λαδιού

Κρατάει τα ηνία της ελαιοπαραγωγής

Πρώτος ελαιοπαραγωγικός νομός της Ελλάδας αναδεικνύεται φέτος η Μεσσηνία, καθώς υπολογίζεται πως παρήγαγε περίπου το 38% της συνολικής παραγωγής της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που η μείωση του καρπού δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις περιοχές.

Η Μεσσηνία κρατάει τα ηνία της ελαιοπαραγωγής με περίπου 38.000 τόνους φέτος, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 100.000 τόνους.

Αυτή την εκτίμηση μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης. Όπως εξηγεί, η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 35%, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για μείωση της τάξης του 50%.

Έτσι, ενώ πέρυσι παρήχθησαν 52.000 τόνοι, φέτος, σε όλο το νομό, η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 38.000 τόνων, στη μικρότερη σε διάρκεια ελαιοκομική περίοδο των τελευταίων ετών.

Επίσης, σε πανελλαδικό επίπεδο, πέρυσι παρήχθησαν 350.000 τόνοι και φέτος οι υπολογισμοί αναφέρουν παραγωγή της τάξης των 100.000 τόνων. Το γεγονός πως η Μεσσηνία κατέχει την πρώτη θέση, εξηγεί πως οφείλεται στο ότι επλήγη λιγότερο από τη ζημιά, καθώς μια σημαντική μερίδα παραγωγών καλλιεργούν συστηματικά.

Αντίθετα, σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα, η μείωση άγγιξε το 80% και 90%, ενώ σε πολλές περιοχές οι παραγωγοί δεν έβγαλαν ούτε το λάδι της χρονιάς για το σπίτι τους ή δεν έστρωσαν καθόλου πανιά.

Όσον αφορά στην τιμή του ελαιολάδου, έχει υποχωρήσει για τον παραγωγό στα 2,70 ευρώ το κιλό από τα 2,80 ευρώ που πουλήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Η άποψη του κ. Κορακάκη είναι πως «οι τιμές αυτές είναι εξαιρετικές σε σχέση με το παρελθόν, οπότε διαμορφώνονταν στα 2 και 2,20 ευρώ το κιλό».

Επισημαίνει δε πως σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται το καλύτερο και για να γίνει αυτό πρέπει όλο το προϊόν να φεύγει τυποποιημένο. Γι' αυτό τονίζει την ανάγκη να βοηθηθούν οι τυποποιητές με εξωστρέφεια και ρευστότητα.
Η φετινή παραγωγή της Μεσσηνίας διοχετεύεται σταδιακά στην ελληνική αγορά για τυποποίηση και εμπορική διάθεση, καθώς όπως εξηγεί, η ιταλική αγορά βρίσκει πιο οικονομικό προϊόν στην Ισπανία.