Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Στο ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ το ζεύγος Γριβέα

Στο ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ το ζεύγος Γριβέα

Θα εξεταστεί το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στην Ελλάδα

Το ζεύγος Γριβέα- Βάτσικα, σήμερα στις 14:00, τοπική ώρα (16.00, ώρα Ελλάδας), αναμένεται να παρουσιαστεί στο ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, οι δύο κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα επιμένουν στην αρχική τους θέση για παραμονή τους στη Βρετανία. Ο δικηγόρος τους, αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά από επιχειρήματα με στόχο την αποτροπή της έκδοσής τους. Έτσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο δικαστής θα ορίσει μια άλλη δικάσιμο, καθώς θα θέλει να μελετήσει τις θέσεις της υπεράσπισης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι αξιοσημείωτο πως το ζευγάρι έχει προσλάβει έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους σε υποθέσεις έκδοσης στη Βρετανία, τον Μπεν Μπράντον.

Ο κ. Μπράντον, εκτός των άλλων είχε καταφέρει να πετύχει τη μη έκδοση του αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Κατάντα, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Την έκδοσή του είχαν ζητήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιορδανία, όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, για περισσότερο από μια δεκαετία, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας επιθυμούσε την απέλασή του, καθώς «θεωρούνταν ότι απειλεί την ασφάλεια της χώρας». Τελικά, κατέληξε στην Ιορδανία μόνο μετά τη συγκατάθεσή του.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ δικηγόρος που ασχολείται με εκδόσεις αλλοδαπών, «η διαδικασία έκδοσης συχνά διαρκεί πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ο νόμος με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνει πολλά περιθώρια για αναβολές της απόφασης». Αλλά ακόμη και αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της Ελλάδος, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση, ώστε να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

«Ο δικαστής δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Ο δεύτερος μπορεί να επικαλεστεί μια σειρά από λόγους, όπως πχ ότι κινδυνεύει η ζωή του, λόγους υγείας κλπ. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει κάθε ισχυρισμό ξεχωριστά και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ Βρετανός δικηγόρος.

Άλλωστε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ζεύγος Γριβέα «έπεσε στα μαλακά», καθώς οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες θεωρούνται «σχετικά ήπιοι».

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου τους, που υποστήριξε ότι οι πελάτες τους παραδόθηκαν στη Σκότλαντ Γιαρντ μετά από συνεννόηση με τις βρετανικές Αρχές και προκαθορισμένο ραντεβού. Έτσι τους επέβαλε εγγύηση 50.000 λιρών Αγγλίας στον καθένα. Τους ανάγκασε να παραδώσουν τα διαβατήρια τους, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον του Λονδίνου, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους.

Τέλος, θα πρέπει να έχουν ανοικτά τα τηλέφωνά τους επί 24 ώρες, ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών. 
 
 
newsbeast.gr