Κατσικάκι λεμονάτο λαδορίγανη με μελωμένες πατάτες στη γάστρα
Πολύ νόστιμο κατσικίσιο κρέας χωρίς την έντονη χαρακτηριστική οσμή.
Υλικά
Για Κατσικάκι λεμονάτο λαδορίγανη με μελωμένες πατάτες στη γάστρα
1½ κιλό κατσικάκι σπάλα, μπούτι ή χεράκι
10 πατάτες μεγάλες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
2 κλαδάκια θυμάρι
1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
1 φλιτζ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι από το κατσίκι, το κόβουμε σε μερίδες.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), τη ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με σύρμα, να αποκτήσουν υφή κρέμας. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Κατόπιν τις μεταφέρουμε σε μεγάλη γάστρα ή βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και καρυκεύουμε καλά πασπαλίζοντας με τα δάχτυλα με μπόλικο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το κρέας πάνω στις πατάτες και περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Τέλος, προσθέτουμε στο σκεύος το νερό.
Βάζουμε το καπάκι της γάστρας ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200° C, κατόπιν ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα του και να μελώσουν οι πατάτες. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του.
myself.gr/on-news.gr
Υλικά
Για Κατσικάκι λεμονάτο λαδορίγανη με μελωμένες πατάτες στη γάστρα
1½ κιλό κατσικάκι σπάλα, μπούτι ή χεράκι
10 πατάτες μεγάλες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
2 κλαδάκια θυμάρι
1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
1 φλιτζ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι από το κατσίκι, το κόβουμε σε μερίδες.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), τη ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με σύρμα, να αποκτήσουν υφή κρέμας. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Κατόπιν τις μεταφέρουμε σε μεγάλη γάστρα ή βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και καρυκεύουμε καλά πασπαλίζοντας με τα δάχτυλα με μπόλικο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το κρέας πάνω στις πατάτες και περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Τέλος, προσθέτουμε στο σκεύος το νερό.
Βάζουμε το καπάκι της γάστρας ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200° C, κατόπιν ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα του και να μελώσουν οι πατάτες. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του.
myself.gr/on-news.gr
<< Αρχική σελίδα