Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Κανταϊφι εκμέκ

Ελαφρύ, γευστικότατο, ονειρεμένο!

Υλικά
Για Κανταϊφι εκμέκ
250 γραμμ. φύλλο κανταΐφι
100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
100 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα) χοντροκομμένα
600 γραμμ. κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά
Κανέλα για το σερβίρισμα
Για την κρέμα
1½ λίτρο γάλα φρέσκο
200 γραμμ. ζάχαρη
2 αβγά
2 βανίλιες
160 γραμμ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη
20 γραμμ. βούτυρο
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
Για το σιρόπι
200 γραμμ. ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
Ξύλο κανέλας
3-4 σταγόνες λεμόνι
200 γραμμ. νερό
Προετοιμασία
Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το μεταφέρουμε στρώνοντάς το ομοιόμορφα σε μικρό τετράγωνο ταψί. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα για 30′ περίπου, να ροδίσει καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 4′ σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας το λεμόνι στο τέλος. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα. Περιχύνουμε με το σιρόπι το κανταΐφι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα εκτός από 1½ φλιτζάνι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα, αραιώνουμε το μείγμα με το γάλα που κρατήσαμε χλιαρό και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και τη στρώνουμε στο γλυκό. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.
Χρόνος Κατάψυξης: 1 ωρα


myself.gr/on-news.gr

Ετικέτες ,