Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα υπαίθρια ανθρώπινα πλυντήρια της Βομβάης -Η πόλη που μετατράπηκε σε μια παραγκούπολη σκληρής εργασίας [εικόνες]

Κάπου ανάμεσα στα δαιδαλώδη δρομάκια που απαρτίζουν τη μεγαλύτερη μητροπολιτική πόλη της Ινδίας, βρίσκεται ένα μέρος που είναι γνωστό ως Mahalaxmi Dhobi Ghat, ή αλλιώς το μεγαλύτερο ανθρώπινο πλυντήριο στον κόσμο.

Στη Βομβάη υπάρχει ο dhobi, ο άνθρωπος που συλλέγει τα βρώμικα σεντόνια από τα σπίτια και τα επιστρέφει πλυμένα και σιδερωμένα από το μεγαλύτερο υπαίθριο καθαριστήριο, μια ινδική βιομηχανία που έχει τις ρίζες της εκατοντάδες χρόνια πίσω.
Σήμερα ο χώρος λειτουργεί και ως τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που έρχονται να δουν την αδυσώπητη παραγωγικότητα και τον τρόπο που εκατοντάδες άνθρωποι αγωνίζονται να βγάλουν το ψωμί τους.

Το Mahalaxmi Dhobi Ghat ιδρύθηκε το 1890 , και περισσότεροι από 730 dhobis με τις οικογένειές τους εργάζονται στην αποικία των ρούχων πλένοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ρούχα καθημερινά. Η περιοχή εκτείνεται σε διάφορα τμήματα της πόλης και περιλαμβάνει μια αλληλένδετη σειρά από κομψούς δρόμους, τους χώρους εργασίας και ημιυπαίθριους χώρους που πλαισιώνονται από αλουμίνιο.
Το υπαίθριο ανθρώπινο πλυντήριο βρίσκεται στη Νότια Βομβάη κάτω από τη γέφυρα Mahalaxmi και αποτελεί μια αστική παραγκούπολη εργασίας που εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις σε όλη την πόλη.









l


on-news.gr