Η ασταξανθίνη είναι ένα ροζοκόκκινο καροτενοειδές που είναι υπεύθυνο για το ροζ χρώμα του σολομού και των φλαμίνγκο. Εν’ αντιθέσει με τα πιο γνωστά καροτενοειδή όπως είναι η β-καροτίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο, τα οποία είναι φυτικής προέλευσης, η ασταξανθίνη βρίσκεται σε
θαλασσινά είδη.
Η κύρια πηγή ασταξανθίνης είναι ένα μικρό άλγος, το οποίο αποτελεί και τη βάση της τροφικής αλυσίδας του σολομού και των φλαμίνγκο.
Η ασταξανθίνη είναι ένα ξανθοφυλικό καροτενοειδές με πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το οποίο δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η ασταξανθίνη είναι 80-550 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε και δέκα φορές πιο ισχυρή, ως αντιοξειδωτικό, από τη β-καροτίνη. Εκτός των άλλων, ο μοριακός τύπος της ασταξανθίνης, της επιτρέπει να λειτουργεί και σε λιπώδες αλλά και σε υδαρές περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμα πιο εκτεταμένη αντιοξειδωτική δράση.
Πηγές Ασταξανθίνης mg/Kg
Σολωμός 26-37
Κόκκινος κυπρίνος 2-14
Πέστροφα 1-13
Krill 46-113
Η. pluvialis algae 20-30.000