Πράσινες τηγανιτές ντομάτες
Η συνταγή είναι με άγουρες ντομάτες, που
διατηρούν την κάποια ξινή τους γεύση και μια κάπως σκληρή υφή, που τις
κάνει να αντέχουν στο τηγάνισμα, στη διάρκεια του οποίου η γεύση τους
–καθώς ζεσταίνονται πολύ- διαφοροποιείται προς το κατά τι γλυκύτερο. Η
συνταγή μπορεί κάλλιστα να
εκτελεστεί και με πολύ άγουρες και σφιχτές
πορτοκαλί, αλλά όχι με ώριμες.Προετοιμασία: 20-25 λεπτά όλα μαζί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε τη φρυγανιά με τριμένο παξιμάδι, το οποίο θα δώσει ακόμη πιο κρατσανιστό αποτέλεσμα. Αν πάλι θέλετε να απλοποιήσετε το μίγμα, χρησιμοποιήστε μετά το βούτηγμα στο αβγό, μόνον το σιμιγδάλι. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
4 ντομάτες κομμένες σε οριζόντιες φέτες 0.5-0.7 εκατ. (χωρίς τα κομμάτια στις άκρες)
2 αβγά
1/2 φλ. γάλα
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. σιμιγδάλι λεπτό
1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί ξερό τριμμένο
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 φλ. λάδι
Ετοιμάζετε τα υλικά: Χτυπάτε τα αβγά σε μπολ με το γάλα. Βάζετε το αλεύρι σε ένα πιάτο. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι σε άλλο μπολ ή πιάτο.
Τηγανίζετε τις ντομάτες: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε τις φέτες της ντομάτας πρώτα στο αλεύρι και τις γυρίζετε με πηρούνι να αλευρωθούν καλά παντού. Τις βουτάτε στο αβγό και στη συνέχεια στο μίγμα της φρυγανιάς, το οποίο επίσης θα πρέπει να τις καλύψει εντελώς. Τις τηγανίζετε 4-5 φέτες τη φορά, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μεταφέρερε με τρυπητή κουτάλα τις ντομάτες σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
Σημείωση: Το λάδι θα πρέπει να καίει αλλά όχι να καπνίζει. Οι ντομάτες δεν θα πρέπει ‘να αρπάξουν’ χρώμα στο πρώτο λεπτό αλλά να αντέξουν στο τηγάνι τα 5 περίπου λεπτά που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για να ροδίσουν και να μαλακώσουν εσωτερικά. Επίσης, μην παραγεμίσετε το τηγάνι με ντομάτες ώστε να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού αλλά και να μην ακουμπάνε οι φέτες μεταξύ τους.
Τέλος, αν στη μέση του τηγανίσματος το λάδι έχει γεμίσει από καμένα τρίμματα φρυγανιάς-σιμιγδαλιού, πετάξτε το, σκουπίστε καλά το τηγάνι και βάλτε καινούργιο λάδι για να συνεχίσετε.
Σερβίρισμα: Ζεστές και τραγανές μόνες τους. Ταιριάζουν πολύ με τυριά.
Πηγή: econews.g
<< Αρχική σελίδα