Ψητά λαχανικά με βαλσάμικο και ανθότυρο
Νόστιμα
ψητά λαχανικά με βαλσάμικο και σκληρό Ανθότυρο. Το σκληρό ανθότυρο από
την Κρήτη είναι ένα μοναδικό κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί, που δυστυχώς δεν
είναι πάντα εύκολο να το βρούμε.
Υλικά (Για 4 άτομα)
2 μελιτζάνες, φλάσκες, κομμένες σε κύβους 3 εκ.
1/2 κολοκύθα, ή 3 κολοκυθάκια μέτρια, κομμένα σε κύβους 2-3 εκ.
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
3 πιπεριές (κίτρινη, πράσινη και κόκκινη), ξεσποριασμένες, κομμένες στα 4 κατά μήκος, και μετά σε κομμάτια 3 εκ.
1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Σάλτσα
3-4 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο, παλαιωμένο
6-7 κ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα βασιλικό ή δυόσμο, ψιλοκομμένα με ψαλίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2-2/3 φλιτζανιού ξύσματα Κρητικό ανθότυρο, ή 1 φλιτζάνι νησιώτικη μαλακιά ξινομυζήθρα ή κατίκι
Φύλλα βασιλικό ή δυόσμο, για στόλισμα
Φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης ή κριθαρένια παξιμαδάκια
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το γκριλ στους 230 βαθμούς.
Βάλτε σε γαβάθα τα λαχανικά, περιχύστε με ελαιόλαδο και ανακατώστε τα με τα χέρια, να λαδωθούν. Στρώστε λαδόχαρτο σε δύο λαμαρίνες και απλώστε απάνω τα λαχανικά σε μια στρώση. Ψήστε 10-15 εκ. κάτω από το γκριλ, ανακατώνοντας μια φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Συνεχίστε με την επόμενη λαμαρίνα. Αν ψήνετε σε φούρνο με αέρα βάλτε μαζί και τις δύο λαμαρίνες αλλάζοντάς τους θέση (τα πάνω-κάτω) μετά από 15 λεπτά.
Εναλλακτικά, ψήστε τα λαχανικά στα κάρβουνα αν έχετε μπάρμπεκιου, και κατόπιν κόψτε τα σε κομμάτια. Έτσι θα πάρουν εξαιρετική καπνιστή γεύση.
Χτυπήστε μαζί τα υλικά της σάλτσας. Μεταφέρετε τα ψημένα λαχανικά σε απλωτή γαβάθα και περιχύστε με τη σάλτσα όσο είναι ακόμα ζεστά. Αφήστε να κρυώσουν, σκεπάστε και διατηρήστε στο ψυγείο μερικές ώρες και μέχρι 4 μέρες.
Όταν πρόκειται να σερβίρετε, αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, μοιράστε στα πιάτα και βάλτε από πάνω ξύσματα σκληρό ανθότυρο, 1-2 κουταλιές ξινομυζήθρα ή κατίκι. Στολίστε με φύλλα βασιλικό ή δυόσμο και δώστε μαζί φρέσκο κριτσανιστό ψωμί ή κριθαρένια παξιμάδια.
3-4 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο, παλαιωμένο
6-7 κ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα βασιλικό ή δυόσμο, ψιλοκομμένα με ψαλίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2-2/3 φλιτζανιού ξύσματα Κρητικό ανθότυρο, ή 1 φλιτζάνι νησιώτικη μαλακιά ξινομυζήθρα ή κατίκι
Φύλλα βασιλικό ή δυόσμο, για στόλισμα
Φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης ή κριθαρένια παξιμαδάκια
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το γκριλ στους 230 βαθμούς.
Βάλτε σε γαβάθα τα λαχανικά, περιχύστε με ελαιόλαδο και ανακατώστε τα με τα χέρια, να λαδωθούν. Στρώστε λαδόχαρτο σε δύο λαμαρίνες και απλώστε απάνω τα λαχανικά σε μια στρώση. Ψήστε 10-15 εκ. κάτω από το γκριλ, ανακατώνοντας μια φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Συνεχίστε με την επόμενη λαμαρίνα. Αν ψήνετε σε φούρνο με αέρα βάλτε μαζί και τις δύο λαμαρίνες αλλάζοντάς τους θέση (τα πάνω-κάτω) μετά από 15 λεπτά.
Εναλλακτικά, ψήστε τα λαχανικά στα κάρβουνα αν έχετε μπάρμπεκιου, και κατόπιν κόψτε τα σε κομμάτια. Έτσι θα πάρουν εξαιρετική καπνιστή γεύση.
Χτυπήστε μαζί τα υλικά της σάλτσας. Μεταφέρετε τα ψημένα λαχανικά σε απλωτή γαβάθα και περιχύστε με τη σάλτσα όσο είναι ακόμα ζεστά. Αφήστε να κρυώσουν, σκεπάστε και διατηρήστε στο ψυγείο μερικές ώρες και μέχρι 4 μέρες.
Όταν πρόκειται να σερβίρετε, αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, μοιράστε στα πιάτα και βάλτε από πάνω ξύσματα σκληρό ανθότυρο, 1-2 κουταλιές ξινομυζήθρα ή κατίκι. Στολίστε με φύλλα βασιλικό ή δυόσμο και δώστε μαζί φρέσκο κριτσανιστό ψωμί ή κριθαρένια παξιμάδια.
Πηγή: protagon.gr/fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα