Καραμέλες για τον πονόλαιμο
Υλικά
5 γρ. αλτέα5 γρ. μαραθόσπορο
5 γρ. λουίζα
5 γρ. ζαμπούκο
250 γρ. εχινάκεια σκόνη
αιθέριο έλαιο θυμαριού 20 σταγόνες
αιθέριο έλαιο μάραθου 20 σταγόνες
βάμμα τζίνσενγκ 20 ml
βάμμα ιπέροξου 20 ml
Τρόπος παρασκευής
Το αφέψημα:
Σε μια κούπα βραστό νερό, ρίχνουμε από 1 κουτ. αλτέας, μαραθόσπορου, λουίζας και ζαμπούκου.Αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Για πιο γλυκές καραμέλες προσθέτουμε 2-3 κουτ. ζάχαρη.
Οι καραμέλες:
Ρίχνουμε το αφέψημα στο μπολ και προσθέτουμε την εχινάκεια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει εύπλαστη ζύμη και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια, το τζίνσενγκ και το ιπέροξο. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο και μαλακό το τοποθετούμε πάνω σε λεία επιφάνεια πασπαλισμένη με λίγη σκόνη εχινάκειας και ανοίγουμε φύλλα. Κόβουμε τις καραμέλες μας με τη βοήθεια μιας φόρμας. Τις βάζουμε σε πιάτο και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σκληρύνουν. Τις φυλάμε σε ένα μικρό βαζάκι.Το υπέροχο ιπέρoξο (tabebuia avellanedae)
Πρόκειται για δένδρο που το συναντούμε μεταξύ βορείου Μεξικού και νοτίου Αργεντινής. Χρησιμοποιείται ο φλοιός του δένδρου που έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και δρά αποτελεσματικά κατά του άσθματος, της γρίπης και της βρογχίτιδος ιδιαίτερα των καπνιστών. **το ιπέροξο είναι δυσεύρετο, γι' αυτό μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με βάμμα άλλων βοτάνων που ενδείκνυνται για περιπτώσεις κρυολογήματος, μια καλή ιδέα είναι ο δυόσμος και η μέντα όπου θα αρωματίσουν και ευχάριστα τις καραμέλες μαςΗμερήσια δόση 3 καραμέλες
Πηγή: Aromacooking-Περιοδικό vita τεύχος Ιανουαρίου 2004
Φτιάχνω μόνος μου
<< Αρχική σελίδα