Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας σερβίρει ο Γιάννης Μανιάτης – Μύδροι από Greenpeace, CISD
Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ Greenpeace, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και Εταιρία Προστασίας της Φύσης ζητούν από τον κ. Μανιάτη να ανταποκριθεί στο αίτημα της πλειοψηφίας των κρατών-μελών που δεν θέλουν να καλλιεργούν μεταλλαγμένα και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την Ελληνική πρόταση σε αυστηρό Κανονισμό για την απαγόρευσή τους, προστατεύοντας πραγματικά τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού κατηγορώντας τον ευθέως για “προδοσία” και για εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων πολυεθνικών.
Όπως τόνισαν τα περισσότερα κράτη-μέλη στις συζητήσεις του Συμβουλίου, η ελληνική πρόταση χρειάζεται σημαντική επεξεργασία και άμεσες τροποποιήσεις προκειμένου να ενισχύει τα κράτη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και όχι τις εταιρείες που προωθούν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Κοινώς, η ελληνική πρόταση πρέπει να τροποποιηθεί και να μετατραπεί σε αυστηρό κανονισμό.
Η Greenpeace αναφέρει ότι “η συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος φανερώνει τη μεγάλη ανησυχία της πλειοψηφίας των κρατών-μελών που ζητούν αλλαγή στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μπορούν να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους”.
“Μάλιστα οι περισσότερες χώρες επικαλέστηκαν τη σταθερή άρνηση των ευρωπαίων καταναλωτών που εξακολουθούν να μην θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα” τονίζει η ΜΚΟ.
«Ο κ. Μανιάτης έχει την ιστορική ευκαιρία να κλείσει τις πόρτες της Ελλάδας και της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα και αυτή δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι μας», είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας κατά των μεταλλαγμένων της Greenpeace.
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η Greepeace ανέφερε ότι ο Γιάννης Μανιάτης κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος “Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας” και μάλιστα επί Ελληνικής Προεδρίας!
Ο κ. Μανιάτης δήλωσε από την πλευρά του “η Προεδρία προτίθεται να δρομολογήσει εξέταση της πρότασης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο αποβλέποντας στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σε προσεχές Συμβούλιο Περιβάλλοντος πριν από το τέλος της ελληνικής Προεδρίας” .
—Μύδροι από το CISD
Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη εξαπολύει μύδρους κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, κατηγορώντας τον “άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή ανεξερεύνητων ακόμη «τεχνολογιών» που θα καθορίσουν τη μοίρα των αγροτικών καλλιεργειών και της υγείας των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών” εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Το CISD αποκαλεί τον κ. Μανιάτη “ανιστόρητο για τις πάγιες θέσεις, τα πεπραγμένα, τους αγώνες και τις επιτυχίες της χώρας” μας στο θέμα των μεταλλαγμένων κατά την προηγούμενη προεδρία του 2003, ότι “σύρθηκε από τις πολυεθνικές” και ότι ταύτισε το όνομά του “με ένα μείζον έγκλημα, το οποίο θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές”.
Το CISD χαρακτηρίζει ως “οδυνηρή” την πολιτική συμφωνία που ακολούθησε την πρόταση καθώς επιτρέπει, σε όσες κοινοτικές χώρες το επιθυμούν, την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Πέραν αυτού, άπαξ και ξεκινήσει η μαζική παραγωγή μεταλλαγμένων στην Ευρώπη θα είναι “πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η γενίκευση της εισαγωγής μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους και στις κοινοτικές χώρες, που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤΟ σε οποιαδήποτε μορφή (είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους)”.
Το CISD καλεί τον Γιάννη Μανιάτη να λογοδοτήσει και να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τους “λόγους που τον ώθησαν να υιοθετήσι μια νέα στάση, χωρίς να έχει αλλάξει θέση η χώρα μας, ευνοώντας αποκλειστικά συγκεκριμένες πολυεθνικές”.
Τέλος, τον καλεί να επανορθώσει “αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε και υποστήριξε να επανεξετασθεί και συζητηθεί σε νέα βάση στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο Περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας κοινή στάση με τις μειοψηφούσες χώρες που ακόμα επιθυμούν την διατήρηση του veto”.
econews
αναρτήθηκε από το χρήστη Anemoni @ 6:48 μ.μ.
<< Αρχική σελίδα