Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

4 προορισμοί στην Ελλάδα για το ΤΕΛΕΙΟ Πάσχα

H Λαμπρή είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να αδράξουμε τις στιγμές, που περνούν και χάνονται.

 Σας προτείνουμε  4 προορισμούς, για να γιορτάσετε τις άγιες ημέρες όπως τους αρμόζει και να ζήσετε μοναδικές στιγμές, χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στη «πολύπαθη» τσέπη σας.
Σαντορίνη H μαγευτική Σαντορίνη είναι ένας μοναδικός προορισμός, για να περάσετε εκεί τις γιορτές του Πάσχα. Σημεία με μοναδική θέα, για να αγναντέψεις το Ημεροβίγλι, την Οία, αγκαλιά με το έτερον σου ήμισυ, σας περιμένουν, για να σας ανταμείψουν με την άγρια ομορφιά τους.
Το έθιμο του Λαζάρου Το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά και ανάμεσα τους στο Μεγαλοχώρι, οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο, το έθιμο του «Λαζάρου». Στήνουν έναν τεράστιο σταυρό στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με δεντρολίβανο, που συμβολίζει την Ανάσταση του Λαζάρου. Εκεί , σύμφωνα με την παράδοση, ο σταυρός θα μείνει μέχρι  το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστολίζουν.
Επιτάφιος στον Πύργο Κατάνυξη επικρατεί την Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος, που γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Από νωρίς το πρωί, μικροί και μεγάλοι πλημμυρίζουν από το πρωί τους δρόμους και τις αυλές των σπιτιών, στήνοντας στήνουν τενεκεδένια λυχναράκια. Μόλις αρχίσει να σουρουπώνει τα ανάβουν και την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, το χωριό μοιάζει σαν να έχει πάρει φωτιά. Πρόκειται πραγματικά για το πιο εντυπωσιακό πασχαλινό έθιμο της Σαντορίνης και αξίζει μια φορά στη ζωή σας να ζήσετε αυτή τη μαγευτική εμπειρία.
Κέρκυρα Η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Κέρκυρα, παίρνει άλλη διάσταση, αφού οι επιρροές από τον Δυτικοευρωπαϊκό Πολιτισμό είναι εμφανέστατες. Κερκυραίοι  ονομάζουν  το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, για να εκφράσουν τη σπουδαιότητα της ημέρας.
Μουσική Αγγέλων Κάτι που με συγκινεί πολύ, κάθε φορά που κάνω Πάσχα στη Κέρκυρα είναι ότι περπατώντας αυτές τις Άγιες ημέρες στα καντούνια ακούς συγκινητική, πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, που ξεχύνεται από τους ναούς στα καντούνια της πόλης και των προαστίων. Η αρμονική αυτή ψαλμωδία, μια ιδιότυπη τετραφωνία,  ήλθε από την Κρήτη τον 17ο αιώνα, ακόμη και σήμερα ονομάζεται "Κρητικό Μέλος".
Των Βαγιώνε
Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, "των Βαγιώνε", όπως το λένε οι ντόπιοι. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις, παρακάμπτοντας, όπως και παλαιότερα, την Εβραϊκή συνοικία. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας. Μάλιστα μετά το τέλος της λιτανείας, οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια.
Μετέωρα Πείτε «όχι» στις κοσμικότητες και τις υπερβολές και ζήστε ένα κατανυκτικό Πάσχα στα μαγευτικά Μετέωρα, κάτω από τη σκιά των βράχων. Τα Μετέωρα είναι Διατηρητέο και Προστατευμένο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO και η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρoς.
Κατανυκτική ατμόσφαιρα θα ζήσετε όσοι παραβρεθείτε την Μεγάλη Πέμπτη, στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.που βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο Μετέωρο. Οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά∙ τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα∙ μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ανάταση ψυχική και πνευματική.

Στις μονές των Μετεώρων
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο. Άρωμα από λιβάνι και πασχαλιά γεμίζει την ατμόσφαιρα. Η κατάνυξη και η ευλάβεια είναι διάχυτη σ’ ολόκληρο το εκκλησίασμα. Τα κεφάλια γέρνουν ταπεινά ενώ οι ψυχές ανυψώνονται σε μια κατακόρυφη πορεία προς τον ουρανό.
Το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές των Μετεώρων, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία βρίσκεται πάνω από τεράστιους απόκρημνους. Αν  αντέχετε τις δύσκολες αναβάσεις, το Μοναστήρι του Ρουσάνου θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.
Μύκονος «Πάσχα χωρίς Μύκονο δεν γίνεται» λένε οι εγχώριοι αλλά και διεθνείς celebrities, που κάθε χρόνο κάνουν το νησί των Ανέμων να βουλιάξει! Συνδυάζει αίσθημα κατάνυξης για όσους θέλουν να ζήσουν τις Άγιες ημέρες με θρησκευτικό συναίσθημα και για όσους θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους χορεύοντας και γλεντώντας μέχρι το πρωί.
Γοργόνες και μάγκες Κάνοντας τη βόλτα σας στα Ματογιάννια, θα δείτε κόσμο να διασκεδάζει σαν να μην υπάρχει αύριο και στη περιοχή Μικρή Βενετία, θα βρείτε την ουσία των διακοπών, πίνοντας το cocktail σας, κοιτώντας τη μοναδική θέα.
Η Μύκονος έχει τις δικές της παραδόσεις. Εδώ οι γυναίκες ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν «Λαζαράκια» -ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων.
Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο Ματογιάννι και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μεριά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας.
 


Δήμητρα Μποφυλάτου
dmpof@naftemporiki.gr
 

click@Life

Ετικέτες ,