Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Σπιτικές ελιές που ξεχωρίζουν

Σπιτικές ελιές που ξεχωρίζουν
Από τους αγαπημένους μεζέδες των Ελλήνων είναι οι ελιές. Οι νοικοκυρές τις συμπεριλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι. Η συγκομιδή τους ξεκινά αρχές Νοεμβρίου και φτάνει μέχρι τον Ιανουάριο ανάλογα την ποικιλία τους. Οι πιο γνωστές συνταγές για σπιτικές ελιές είναι με τις πράσινες χοντροελιές που
φτιάχνονται στουμπιστές και με τις μαύρες ελιές καλαμών που γίνονται χαρακωτές.

Προετοιμασία
Μαζεύετε προσεκτικά τις ελιές από το δέντρο και τις ξεχωρίζετε από τα φύλλα και τα κλαδιά. Πέντε κιλά ελιές είναι αρκετά για να τρώτε όλο το χρόνο. Τις βάζετε σε λεκάνη και τις ξεπλένετε με νερό για να καθαρίσουν. Τις μαύρες ελιές τις χαράζετε σε τρεις μεριές χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μέχρι το κουκούτσι. Τις πράσινες τις στουμπάτε σε ένα γουδί. Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια, γιατί θα λεκιάσουν τα χέρια σας.
Ξεπίκρισμα
Βάζετε τις ελιές σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό για 10 μέρες μέχρι να ξεπικρίσουν. Αλλάζετε το νερό ανά δυο ημέρες και την δέκατη τις δοκιμάζετε. Αν η πικράδα τους είναι ακόμη έντονη και δεν μαλάκωσαν, τις αφήνετε λίγο ακόμη. Όταν φτάσουν στη γεύση που θέλετε, αδειάζετε το νερό και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο κιούπι μαζί με την άλμη.
Υλικά για την άλμη
Για πέντε κιλά ελιές θα βάλετε πέντε λίτρα νερό και ½ κιλό αλάτι χοντρό. Θα προσθέσετε μυρωδικά που σας αρέσουν όπως θρούμπι, δεντρολίβανο, δαφνόφυλλα, σκελίδες σκόρδου, φέτες λεμονιού, πιπέρι και ένα φλυτζάνι του τσαγιού ξίδι. Θα προσθέσετε ένα δάχτυλο λάδι στο τέλος για να μην αλλοιώνονται οι ελιές όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Σε δέκα μέρες θα έχετε έτοιμες ελιές να φάτε.
Διατήρηση
Όταν τραβήξουν όσο αλάτι θέλετε τις στραγγίζετε από την άλμη τους. Αν παραμείνουν στην άλμη πολύ καιρό λιώνει η σάρκα τους και δεν τρώγονται. Ως τελικά δοχεία φύλαξης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα γυάλινα βάζα. Διατηρείτε τις ελιές σκεπασμένες με καλαμποκέλαιο και αποθηκεύετε τα βάζα σε μέρος δροσερό και σκοτεινό ή στην ψύξη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.



Πηγή: makelife.gr/fytokomia.gr

Ετικέτες ,