Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Κρεμμύδια γεμιστά

Έχετε δοκιμάσει γεμιστά κρεμμύδια α λα Αζερμπαϊτζαν; Σας δίνουμε τη συνταγή. Είναι πολύ νόστιμα!
Για τα φαγητά που περιέχουν γεμιστά λαχανικά, στο Αζερμπαϊτζάν, όπως και στην Τουρκία, χρησιμοποιείται ο όρος „ντολμά“.  Ο ντολμάς από κρεμμύδι, είναι στην ουσία μια γευστική εναλλακτική λύση για τις γεμιστές
πιπεριές.

Απαραίτητα υλικά για τέσσερις μερίδες:
- 8-9 μεγάλα κεφάλια κρεμμύδι
- 300 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς ή αρνίσιο κρέας ή συνδυασμός αυτών των δύο
- 50 γραμμάρια ρύζι
- 50 γραμμάρια λίπος προβάτου (προαιρετικά)
- 50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- ένα κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
- κολίανδρο και άνιθο (εάν και όσο επιθυμείτε)
- αλάτι και πιπέρι
-100 ml ξυνόγαλο

Προετοιμασία:
Ξεφλουδίζουμε τα κεφάλια κρεμμυδιού και τα κόβουμε περίπου δύο εκατοστά από  τις κορυφές τους, τις οποίες φυλάσουμε και αργότερα χρησιμοποιούμε ως καπάκια.  Με μικρό μαχαίρι λαχανικών απομακρύνετε τα κεντρικά στρώματα του κρεμμυδιού.  Τα μισά από τα στρώματα αυτά τα ανακατεύετε με τον κιμά, για να γίνει το μείγμα πιο ζουμερό. Έπειτα προσθέτετε στο μείγμα το βούτυρο και τηγανίζετε περίπου 15 λεπτά της ώρας, σε χαμηλή ή μεσαία θερμοκρασία.
Βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό περίπου δέκα λεπτά.Το βρασμένο πλέον ρύζι, μαζί με την κανέλα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτονται στο μείγμα του κρέατος και όλο αυτό το βράζετε για περίπου πέντε λεπτά και έπειτα αφήνετε να κρυώσει.
Τα κεφάλια κρεμμυδιού τα γεμίζετε με το έτοιμο πλέον μείγμα και τα τοποθετείτε σε ταψί, προσέχοντας να είναι καλά στριμωγμένα για να διατηρήσει το κρεμμύδι τη μορφή του. Οι προηγουμένως κομμένες κορυφές των κρεμμυδιών, τοποθετούνται ως καπάκια στα κεφάλια κρεμμυδιών.
Στο ταψί προσθέτετε νερό ως τη μέση του ύψους των κρεμμυδιών και έπειτα καλύπτετε το ταψί και ψήνετε περίπου τριάντα λεπτά της ώρας ή εωσότου να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Στο τέλος, σερβίρετε την σπεσιαλιτέ αυτή μαζί με ξυνόγαλο, το οποίο βάζετε σε βαθύ πιάτο και πάνω του προσθέτετε κανέλα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


Πηγή: balkon3.com/fytokomia.gr

Ετικέτες ,