Αγκινάρες αλα πολίτα
...από την σομελιέ Μαρία Κατσούλη
Υλικά• 8 αγκινάρες
• πατάτες μικρές στρογγυλές
• 3 καρότα σε φέτες
• 2 κρεμμυδάκια ξηρά ψιλοκομμένα
• 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• χυμός 2 + 2 λεμονιών
• φύλλα παντζαριών βρασμένα, κομμένα και ανακατεμένα με ελαιόλαδο και αλάτι
• άνηθος ψιλοκομμένος
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι, μία κουταλιά αλεύρι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και το εσωτερικό τους χνούδι και αφήνουμε το κοτσάνι τους περίπου στα 5 εκ. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό 2 λεμονιών. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα μαζί, να ροδίσουν και προσθέτουμε τα καρότα, τον άνηθο, τις πατάτες, το χυμό των 2 λεμονιών και 2 ποτήρια νερό και τα βράζουμε για περίπου μισή ώρα σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξεπλένουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Τις τοποθετούμε στο πιάτο με το κοτσάνι προς τα επάνω και γαρνίρουμε το πιάτο γύρω-γύρω με τα παντζαρόφυλλα.
Η γεύση της αγκινάρας είναι ελαφρώς "στυφή", ενώ η γεύση των υπολοίπων υλικών (καρότο, πατάτα, κρεμμύδι) τείνει προς τη γλυκιά. Στο γευστικό σύνολο του πιάτου μας υπερισχύει το ξινό (από το λεμόνι) με τάσεις γλύκας από τα υπόλοιπα υλικά, ενώ το άρωμα στόματος είναι έντονο κυρίως λόγω του άνηθου και του λεμονιού. Τα κρασιά που έχουν τον ίδιο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα είναι εκείνα που προέρχονται από την ποικιλία Ασύρτικο και κυρίως τη ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, έχουν οξύτητα που απαιτεί το πιάτο μας λόγω της ξινούτσικης γεύσης και αναδεικνύουν αρώματα λεμονιού και αρωματικών χόρτων. Το γευστικό σύνολο κρασιού και φαγητού θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη γεύση του πιάτου και θα αναδειχτούν πιο ευχάριστα αρώματα στόματος, γιατί το κρασί θα "απορροφήσει" τη στυφή και χορτώδη αίσθηση της αγκινάρας. Προτείνω ΟΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΙΓΑΛΑ, λευκό ξηρό κρασί.
<< Αρχική σελίδα