Ελαιόλαδο: ελιξίριο νεότητας
Η
αποδεδειγμένη συμβολή του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου έχει
προβληθεί όσο λίγα τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Μια άλλη πτυχή που
τώρα αναδύεται κυρίως στις δυτικές χώρες, είναι η χρήση του ελαιολάδου
στη βιομηχανία της ομορφιάς. Στο παρόν άρθρο σας παρουσιάζουμε
μερικούς
από τους λόγους που αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου
αγαθού.Το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και πολυφαινόλες. Σε κάθε 10 γραμμάρια ελαιολάδου βρίσκουμε 5 mg πολυφαινολών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται θετικά με τον περιορισμό της εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, ενώ φαίνεται ότι μειώνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον ανθρώπινο οργανισμό που ευθύνεται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο περιέχεται βιταμίνη Ε σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Η βιταμίνη Ε καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή και γήρανση των κυττάρων. Είναι προφανές ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει ιδανική πηγή καθυστέρησης της γήρανσης του οργανισμού μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής
του ελαιολάδου στη μακροζωία είναι η περίπτωση της Γαλλίδας υπερήλικου
Jeanne Calment, η οποία απεβίωσε στα 122 έτη ζωής. Λίγο πριν το θάνατό
της αποκάλυψε ότι το μυστικό της μακροζωίας της αποδίδεται τόσο στη
χρήση του ελαιολάδου στο φαγητό όσο και ως καλλυντικό του δέρματος.
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου καθημερινά αποτελεί μια καλή διατροφική συνήθεια, που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάσταση της υγείας μας.
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου καθημερινά αποτελεί μια καλή διατροφική συνήθεια, που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάσταση της υγείας μας.
<< Αρχική σελίδα