Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Τρία πράσινα και εναλλακτικά ντιπ με φασόλια: a certain shade of green


Να πάμε ένα βήμα παρακάτω αυτή την τόσο ωραία απαισιόδοξη άνοιξη του σωτήριου έτους 2014. Κόλλησαν πια τα μάτια στη διασταύρωση να πλανώνται δεξιά κι αριστερά στα εσαεί αμετακίνητα. Και το βήμα γι’ απέναντι πελαργίσιο, κλειδωμένο στη μέση. Μην είν’ οι ψεκασμοί με τη ληγμένη στάχτη
του Παπαφλέσσα –είπα-, μην είν’ τ αόρατα δεσμά του γένους –πού; ωχ αδερφέ, στο DNA-, ή κάτι ψίχουλα που γλείφουν τα τραπέζια, μην είν’ το κακό ευρωπαϊκό ‘μάτι’; Άμπρα-κατάμπρα.
Αυτά φταίνε για το αποχαυνωμένο ατένισμα του φωτεινού βηματοδότη. Λες και πρόκειται για σπουδή στο πράσινο, όχι για ιστορικό κόλλημα, χρονοτριβή από άρνηση κι αποθέωση της αναβολής. Ή μήπως ψάχνουμε την ειδική απόχρωση του πράσινου που να κατοχυρώνει το τέλειο φούμαρο ‘περάστε μαζί μας με κλειστά μάτια‘; Φτου κι απ’ την αρχή μετά η ζαλάδα της εναλλαγής: μπλε, πράσινο, κόκκινο – μπλε, πράσινο, κόκκινο – κίτρινα παράθυρα, μαύρες τρύπες – μπλε, πράσινο, κόκκινο…
3 prasina dip me fasolia 2Πάνω που φωτογράφιζα με φουλ ανοιξιάτικη διάθεση τα τρία ντιπ φασολιών σε αποχρώσεις του πράσινου, μου ήρθε στο νου το κομμάτι των Incubus «A certain shade of green». Αρχίζει έτσι:
(ντου-ντου-ντου…)
«A certain shade of green
Tell me, is that what you need?
All signs around say move ahead
Could someone please explain to me
Your ever present lack of speed?
………….
Are your muscles bound by ropes?
Or do crutches cloud your day?
My sources say the road is clear
And street signs point the way»
………….
»Green?
What are you waitin’?»
……………………………………………………..
Επαρκώς επίκαιρο και ταιριαστό με ό,τι συμβαίνει γύρω, εντός επικράτειας και παραέξω, παρότι (α) φερμένο απ’ την άλλη άκρη του πλανήτη και (β) πέφτει σαν δημοσίευση επετειακά ξώφαλτσα στον Ραχμάνινοφ που σαν χθες πέθανε (1943). Η εύκολη ακουστικά εκτέλεση είναι εδώ για τα κάπως ροκ αυτιά κι αυτή που προτιμώ εδώ (μην βιαστείτε να πάτε στη δεύτερη, σας προειδοποίησα).
Οι γεύσεις είναι συναίσθημα κατά μεγάλο μέρος και γι’ αυτό όπου θέλουν προσαρτώνται άνευ φρένου, σε συχνά περίεργους συνειρμούς, καλή ώρα. Και με το ατού της νοστιμιάς, οι μόνες επιπλοκές σε περιπτώσεις καθυστέρησης είναι ότι θα τις απολαύσει περισσότερο όποιος προλάβει να τις εκτιμήσει εγκαίρως. Πράγμα που έγινε και με τα τρία ντιπ και τον τζούνιορ ανιψιό μου, που καπάρωσε χωρίς χρονοτριβές το μεγάλο μπολ με την βερσιόν του βασιλικού, διακαιούμενος και την αφιέρωση.
Με βάση τα άσπρα φασόλια, βρασμένα και πολτοποιημένα, τα διαφορετικά φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, βασιλικός, μέντα) δίνουν δροσερές μυρωδάτες κρέμες για βούτηγμα, που γίνονται εύκολα και συνοδεύουν με ενθουσιασμό το ποτό στο -διπλοκαθαρισμένο λόγω γύρης ακόμα- μπαλκονάτο τραπέζι. Η συνταγή κινείται στην ιδέα του hummus (αλλά χωρίς ταχίνι), οι εκδοχές ωστόσο είναι πιο λάιτ, ευδιάθετες σαν τον καιρό στο εξής (κάνουν και για μπουφέ ή παιδικό πάρτι) και έχουν έντονη την παρουσία των μυρωδικών. Must τα αραβικά πιτάκια, με συμπληρωματικά όμως ξερά αρωματικά (ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι, δενδρολίβανο) -επιλέξτε κατά βούληση. Ο μεταξύ τους συνδυασμός λειτουργεί ωραία ειδικά στο δενδρολίβανο, γιατί το ένα στοιχείο αναδεικνύει το άλλο παραπάνω από όσο κανείς υποθέτει.
Να τα δοκιμάσετε. Άλλωστε σε αντίθεση με άλλες σοβαρές επιλογές διαρκείας που τις πληρώνουμε αρκετά ακριβά κάποτε, οι εδώ γευστικές είναι οικονομικές, έρχονται ελεγμένες και σε κάθε περίπτωση υπακούουν στους νόμους της αγοράς. Αν ο ουρανίσκος διαφωνεί, τις αφήνει στο πιάτο και προχωράει ήρεμα μεν, ακάθεκτος δε στην επόμενη. Το ψάξιμο για τη συγκεκριμένη απόχρωση του πράσινου δεν είναι λόγος για να μη περάσει στην άλλη όχθη.
Προετοιμασία: Με βρασμένα τα φασόλια κάθε ντιπ γίνεται σε 5-10 λεπτά. 15 λεπτά για τα πιτάκια. Χρησιμοποιείστε λευκά φασόλια που δεν θα επηρεάσουν το χρώμα. Κάντε περισσότερα πιτάκια γιατί δεν θα καταλάβετε για πότε θα τελειώσουν. Μπορείτε να τα κάνετε όλα 2-3 ή και 4 μέρες πριν. Τα ντιπ διατηρούνται άνετα στο ψυγείο (σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη) και τα πιτάκια σε κλεισμένο κουτί π.χ. των μπισκότων. Αν βράσετε τα φασόλια θα πρέπει να τα βάλετε σε νερό το προηγούμενο βράδι να μουσκέψουν. Έχετε επίσης υπόψη ότι 2 φλ. ωμά φασόλια δίνουν περί τα 3 φλ. βρασμένα. Ο χρόνος βρασμού είναι περί τα 40-60 λεπτά ανάλογα με τα φασόλια (αλλάξτε το πρώτο νερό στο 5λεπτο βράσιμο). Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για κάθε μπολ= 1 φλ. περίπου)
α. Mε μαϊντανό
1 φλ. φασόλια βρασμένα
1 φλ. μαϊντανό
2-3 κ.σ. λεμόνι ή και περισσότερο αν σας αρέσει
20 ml νερό
70 ml ελαιόλαδο
2-3 λεπτές ροδέλες πράσινη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
αλάτι, πράσινο πιπέρι
σχινόπρασο για την επιφάνεια
β. Με βασιλικό
1 φλ. φασόλια βρασμένα
1 φλ. φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. καρύδια χοντροσπασμένα και λίγο ακόμη για την επιφάνεια
2 κ.σ. λεμόνι ή και περισσότερο αν σας αρέσει
20 ml νερό
70 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
γ. Με μέντα
1 φλ. φασόλια βρασμένα
2/3 φλ. φύλλα μέντας
2 κ.σ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή γιαούρτι
2/3 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. λεμόνι ή και περισσότερο αν σας αρέσει
20 ml νερό
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τα αραβικά πιτάκια
αραβικές πίτες χωρισμένες στη μέση και κομμένες σε λωρίδες 1.5-2 εκατ. Χ 7-8 εκατ. Προτιμείστε το μεσαίο ή μεγάλο μέγεθος (για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιγμα)
1/2 φλ. ελαιόλαδο (για 1 ταψί, βλ. φωτό)
ξερά αρωματικά: ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, 2 κ.σ. περίπου απ’ το καθένα
χοντρό αλάτι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα ντιπ: Βάζετε στο μίξερ ή στο μούλτι, αν είναι μικρή η ποσότητα, τα φασόλια με όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιείτε, προσθέτετε σταδιακά το λάδι, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι.
Ετοιμάζετε τα πιτάκια: Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα, την αλείφετε ελαφρά (με πινέλο) με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε το αρωματικό ή τα αρωματικά που σας αρέσουν χωριστά το ένα από το άλλο π.χ. το μισό μέρος της επιφάνειας με ρίγανη και το άλλο μισό με θυμάρι ή δενδρολίβανο κλπ.
Απλώνετε τα κομμάτια απ’ τα πιτάκια με την τραχιά πλευρά τους προς τα πάνω και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζετε με τα ίδια αρωματικά που υπάρχουν κάτω στη λαδόκολλα και ρίχνετε πάνω τους χοντρό αλάτι.
Τα βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο για 6-9 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να είναι τραγανά.
Σερβίρισμα: Πιτάκια ολόγυρα και ένα ή περισσότερα ντιπ στη μέση. Παίξτε με το σχινόπρασο, τα καρύδια και φυλλαράκια απ’ τα αρωματικά στο τάχιστα αναλώσιμο ντεκόρ.



Πηγή Συνταγές Pandespani/econews

Ετικέτες ,