Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Φωτογραφίες με ένα… βλεφάρισμα: Πατέντα της Google για φακούς επαφής με κάμερα

Ενα από τα πιο δημοφιλή σενάρια επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς , η Google κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα παντένα φακών επαφής, οι οποίοι θα έχουν ενσωματωμένη κάμερα και θα παρέχουν τη δυνατότητα να τραβήξουμε φωτογραφίες.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή της εταιρείας να αποβλέπει μακροπρόθεσμα στη συρρίκνωση των φημισμένων γυαλιών της εταιρείας, Google Glass, σε ένα ζευγάρι πανίσχυρων φακών επαφής.
Βάσει του σχεδίου, όπως το παρουσιάζει το vima, που κατέθεσε η Google, οι φακοί επαφής διαθέτουν ένα κύκλωμα ελέγχου, μια μικροσκοπική κάμερα και έναν αισθητήρα εικόνας. Κατά την περιγραφή του το σύστημα μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με φορητές συσκευές, όπως π.χ. ένα smartphone για τη μεταφορά αρχείων αλλά και για τη λήψη φωνητικών εντολών, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα της «υπερεστίασης».
Για την ώρα, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι φακοί επαφής θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι ή θα αντλούν ασύρματα ενέργεια από κάποια κοντινή συσκευή.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι «έξυπνοι» φακοί επαφής να προορίζονται για άτομα με προβλήματα όρασης. Χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθούν ηλικιωμένους να μετακινηθούν στο κυκλοφοριακό χάος της πόλης ή να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν το φανάρι πρασινίσει.
Το φλερτ του αμερικανικού κολοσσού με τους φακούς επαφής δεν είναι καινούργιο. Πριν από λίγους μήνες είχε δημοσιοποιήσει τα σχέδια της λεγόμενης ομάδας Χ της εταιρείας – που έχει ως στόχο τα τεχνολογικά άλματα – να αναπτύξει «έξυπνους» φακούς επαφής για διαβητικούς, οι οποίοι θα μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στα δάκρυά τους ανά δευτερόλεπτο και θα ενημερώνουν σχετικά ασθενείς και γιατρούς.
Η Google είχε υποστηρίξει τότε ότι το πρότζεκτ βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς εκκρεμούσε η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέτρηση της γλυκόζης, πέρα από το αίμα, μπορεί να γίνει και από τα δάκρυα. Η ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην ενσωμάτωση μικροσκοπικών τσιπ, «αισθητήρων γλυκόζης» και μιας κεραίας ανάμεσα σε δύο στρώματα του υλικού που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής.
Πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στη δοκιμή των Google Glass σε μια ομάδα ασθενών που πάσχουν από Πάρκινσον, ηλικίας 46-70 ετών.
Το σύστημα θυμίζει συνδυασμό ενός smartphone και ενός hands-free, καθώς δέχεται φωνητικές εντολές και είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο. Με τη βοήθεια ενός λογισμικού που ανέπτυξαν οι ερευνητές τα γυαλιά είναι σε θέση να υπενθυμίζουν στους ασθενείς με Πάρκινσον πότε οφείλουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους σε περίπτωση ανάγκης ή ακόμα και να προλαμβάνουν επεισόδια παράλυσης (γνωστά και ως «πάγωμα»).
Αλλο ένα σημείο το οποίο κρίθηκε από τους ειδικούς ιδιαίτερα σημαντικό ήταν η επιλογή μιας διακριτικής συσκευής η οποία να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τους ασθενείς. Οπως προσθέτουν οι ειδήμονες, το σύστημα υπερ-όρασης θα μπορούσε να χαρίσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητά των πασχόντων, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλειά τους καθώς θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με συγγενείς ή γιατρούς.



iefimerida.gr/on-news.gr

Ετικέτες ,