Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

H Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα!

Κλίμα κατάνυξης, έθιμα, θρησκευτικές παραδόσεις και υπέροχα εδέσματα! Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι η καλύτερη αφορμή για να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης.

  Σας προτείνουμε  11 ξεχωριστές γωνιές της Ελλάδας, για να δείτε από κοντά ήθη κι έθιμα, που δεν έχετε καν φανταστεί και να χορτάσετε καθαρό αέρα!
Σύρος Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με την ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία να δεσπόζουν σε δύο λόφους της Ερμούπολης, γιορτάζει το Πάσχα με διαφορετικό τρόπο: o ορθόδοξος και ο καθολικός επιτάφιος περιφέρονται και συναντώνται στην Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται δέηση.
Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, στο λόφο Βροντάδο της Ερμούπολης, η Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών. Οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς, δίνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα και οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια για να φύγει μακριά το κακό!
Μύκονος Οι νοικοκυρές του νησιού, προετοιμάζονται για την Ανάσταση όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν «Λαζαράκια» -ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο Ματογιάννι και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μεριά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας.
Σίφνος Εδώ γιορτάζεται το έθιμο του αναστάσιμου «χαιρετισμού» που διαρκεί σαράντα ημέρες. Tη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών) στολισμένα με κόκκινα αυγά.
Το Μεγάλο Σάββατο και η Δεύτερη Ανάσταση, την Κυριακή του Πάσχα, είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές στην Μονή της Παναγίας της Βρυσιανής, στην Παναγία την Κόχη στον Αρτεμώνα και σε άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια του νησιού. Το πασχαλιάτικο αρνί στη Σίφνο ψήνεται στο «μαστέλο» σε πήλινο δοχείο με άνηθο και ντόπιο κόκκινο κρασί και είναι για να γλύφετε και τα δάχτυλα σας.
Σαντορίνη Tο Σάββατο του Λαζάρου στις πλατείες των χωριών οι κάτοικοι στήνουν τον Λάζαρο, έναν πελώριο ξύλινο σταυρό τυλιγμένο με αλισμαρί και λουλούδια, και το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση όλοι, με μια κουτσούνα και ένα κόκκινο αυγό, πάνε στα σπίτια τους για να φάνε τα «σγαρδούμια» (γαρδουμπάκια).
Την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά χωριά του νησιού γίνεται το λαϊκό δικαστήριο του «Οβραίου» (πάνινο ομοίωμα ανθρώπου) ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, κρεμιέται και καίγεται από τους κατοίκους με αυτοσχέδια δυναμιτάκια και βαρελότα.
Κέρκυρα Από τα νησιά του Ιονίου οι ταξιδιώτες προτιμούν τη Κέρκυρα, που προσφέρει  φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δε συναντάς πουθενά αλλού, όπως αυτό με τις κανάτες. Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η καταλυτική παρουσία του προστάτη του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα, οι βενετσιάνικες επιρροές και  σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο μοναδικής ομορφιάς και μυσταγωγίας.

Ζάκυνθος
Το Ζακυνθινό Πάσχα με τα ιδιόμορφα έθιμα, είναι ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με το πρώτο χτύπημα της αναστάσιμης καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια.
Λευκάδα Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, οι επιτάφιοι των ενοριών καταλήγουν στην παραδοσιακή, ενετικού στυλ, κεντρική πλατεία, συνοδεία της Φιλαρμονικής, ενώ το Μ. Σάββατο το πρωί, η Φιλαρμονική παίζει στους δρόμους της πόλης χαρούμενους σκοπούς.
Κρήτη Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες ζυμώνουν τα σκαλτσούνια, τις λαμπροκουλούρες και τις αβγοκοκουλούρες.

Μπάλος, Χανιά, Κρήτη
Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι άνδρες φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα, τον «Ιούδα», τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον χτυπούν, ενώ οι γυναίκες δίνουν τα παλαιά ρούχα τους ρούχα, για να ντυθεί ο Ιούδας.
Το Μεγάλο Σάββατο, το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στη ρεματιά με τα ξύλα και το βράδυ της Ανάστασης, με το Χριστός Ανέστη,  βάζουν φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται με τη… συνοδεία μπαλοθιών.
Χίος Στο Βροντάδο του Δήμου Ομηρούπολης, θα ζήσετε το μοναδικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τις αντίπαλες πλευρές, που είναι οι δύο ενορίες, προσφέροντας ένα θέαμα φαντασμαγορικό. Αξίζει  να επισκεφτείτε τη Νέα Μονή το βράδυ του επιταφίου.
Ύδρα Η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς ο επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα, για να ευλογήσει τα νερά και τους ναυτικούς, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική και συνάμα εντυπωσιακή. Στη συνέχεια οι επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντιούνται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.
Σκιάθος

Ακολουθεί το Αγιονορείτικο τελετουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Το νησί καλύπτεται από ένα πένθιμο πέπλο όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ η επιτάφιος ακολουθία τελείται τα ξημερώματα του Σαββάτου, ακολουθώντας τα ωράρια του Αγίου Όρους.  


Δήμητρα Μποφυλάτου
dmpof@naftemporiki.gr
 

Clickatlife.gr

Ετικέτες ,