Γλυκοπατάτες ψητές
Ψητές
γλυκοπατάτες! Μια γρήγορη και πολύ νόστιμη συνταγή. Η γλυκοπατάτα είναι
πλούσια σε ίνες, β-καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, πολλές βιταμίνες
και ανόργανα άλατα. Είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του
οργανισμού, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πολλών παθήσεων και είναι ιδανική
για όσους
ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή για να χάσουν βάρος καθώς
και για όσους υποφέρουν από διαβήτη, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό
δείκτη.Υλικά:
• 2 κιλά γλυκοπατάτες
• 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• Χοντρό αλάτι
Dressing
• 1/4 της κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού ή lime
• 2 κουταλιές σούπας χυμός από φρέσκο λεμόνι ή lime
• 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
• Αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμάστε τη σχάρα ή ζεστάνετε αρκετά ένα τηγάνι με επιφάνεια grill. Ξεφλουδίστε τις γλυκοπατάτες και κόψτε τις σε λωρίδες κατά μήκος ή διαγώνια, με πάχος 3-4 εκατοστά. Περιχύστε τις με το ελαιόλαδο, αλατίστε τις με το χοντρό αλάτι και ανακατέψτε τις καλά.
2. Ετοιμάστε την dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
3. Αφού η θερμοκρασία της σχάρας ή του τηγανιού είναι αρκετά υψηλή, τοποθετήστε τις λωρίδες γλυκοπατάτας. Καλύψτε τη σχάρα ή το τηγάνι με καπάκι και αφήστε τις γλυκοπατάτες να ψηθούν για 3-6 λεπτά, από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία), μέχρι να εμφανιστούν οι ρίγες από τη σχάρα στις γλυκοπατάτες, (σε περίπτωση που η σχάρα σας δεν έχει καπάκι αφήστε τις γλυκοπατάτες να ψηθούν λίγο περισσότερο ή καλύψτε τις με αλουμινόχαρτο).
4. Αφού βγάλετε τις γλυκοπατάτες από τη σχάρα, ρίξτε τις μέσα στο μπολ με την dressing και ανακατέψτε καλά.
5. Οι ψητές γλυκοπατάτες σερβίρονται ζεστές και συνοδεύονται με κρεατικά, ψάρια και σαλάτες.
Πηγή:jenny.gr.fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα